Bezručovo údolí pro turisty i kolaře

Ideální místo pro romantické procházky i sportovní vyžití a mezi turisty získalo přívlastek „brána Krušných hor“. Je nejen nejdelší, ale patří bezpochyby k těm nejhezčím v Krušných horách. Rozkládá se severozápadně od Chomutova na ploše šest a půl tisíce hektarů. Údolí samotné – dříve nesoucí název Grundtal, které vzniklo působením řeky Chomutovky, je se svými třinácti kilometry zároveň i nejhlubší dolinou.

V roce 2002 bylo vyhlášeno přírodním parkem. Nadmořská výška se pohybuje v rozmezí 380–850 m n. m.

Součást parku tvoří přírodní svahy, údolí a údolní niva řeky Chomutovky, jádrem jsou přírodní rezervace Novodomské rašeliniště, dále přírodní rezervace Buky nad Kameničkou a přírodní památka Krásná Lípa.

Do údolí se dostanete  od nádraží v Chomutově po modré turistické stezce. Při mírném stoupání proti proudu řeky dojdete k Prvnímu a Druhému mlýnu, kde se můžete občerstvit. U Prvního mlýna naleznete pamětní desku zasvěcenou Petru Bezručovi. U Třetího mlýna vyúsťují do Bezručova údolí dvě boční údolí, kterým protékají potoky Kamenický a Křímovský. Na těchto potocích jsou postaveny menší stejnojmenné údolní přehrady Křímov a Kamenička s kamennou hrází z roku 1904. Přejdete-li na žlutě značenou turistickou trasu, dostanete se k železniční stanici Křímov.

Údolím vede také šest kilometrů dlouhá naučná stezka a přibližuje rozmanitou přírodu Přírodního parku Bezručovo údolí. Vychází od prvního zastavení na louce nad rybníkem Hřebíkárnou a sleduje pravý břeh Chomutovky až k místu, kde stával Třetí dolský mlýn. Naučná stezka má 6 zastavení s informačními tabulemi, které vás seznámí s přírodními zajímavostmi.

Bezručovo údolí je protkáno pěšími a cyklistickými stezkami. Z údolí je možné pěší a cyklistické propojení na Horu Sv. Šebestiána, Načetín, Kálek, přes Blatno do Jirkova a zpět do Chomutova.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email