Vánoce v parku či na náměstí?

Venku je  27°C a právě píšu o Vánocích 2024. Ano, nejsem natolik mimo, ale reflektuji na diskuzi, která probíhá napříč Chomutovem, a dokonce hýbe chomutovskou politikou. Jedná se o zásadní otázku: Vánoce v parku nebo na náměstí. Nebudu hodnotit jednotlivé aktéry diskuze, ale zkusím se na věc podívat nezaujatě a bez hotového názoru.

Vím, že toto téma Chomutováky rozděluje a zdá se, že je to 50 na 50. Tradice Vánoc v parku není nijak dlouhá a předcházela jí mnohaletá zkušenost s Vánocemi na náměstí. Pamatuji na ty první v parku a musím říct, že na první dobrou mě nadchly stejně jako většinu Chomutováků. Již tak, ale nejsem nadšen z jejich loňského opakování. Proč?

Nemrzlo a park se proměnil v bahniště. Po jejich návštěvě jste měli boty,jako houbař po dešti a děti vypadaly jako by provozovaly nějaký bahenní sport.

Park se doposud jen těžko vzpamatovává a zejména pod umělou bruslařskouplochou byl trávníkcelkem zdevastován.

Náměstí, které v Chomutově dlouhodobě trpí nezájmem občanů, turistika zde také nevzkvétá a majitelé nemovitostí nejsou nadšeni ze ztráty vánočního byznysu.

Také na osiřelý vánoční strom byl na náměstí docela smutný pohled.

Abych nepřinesl jen negativní pohled na park, tak nyní popíšu i své pocity po Vánocích 2022. Jen dodám, že mrzlo a Vánoce byly na sněhu:

Vyzdobený park vypadal originálně, překvapivě a byl jistým osvěžením oproti stánkům na náměstích českých měst.

Na výzdobě se vskutku nešetřilo a některé nápady jako například plastové kočky, které pomalovali jednotlivé školky byly vskutku neotřelé.

Zmrzlá tráva dávala dostatek prostoru nejen pro umělou ledovou plochu, ale i pro posezení. Také zavedení chomutovských hrníčků jsemkvitoval s povděkem. Ano ty jsem si vždy rád vozil z německých vánočních trhů.

Rozmístění stánků bylo příjemné a nikdo se na nikoho nemusel tlačit.

Co s tím? Město hledá kompromis, jak zachovat park a nenechat na pospas náměstí.

Já osobně bych na náměstí rád viděl slavnostní zahájení, stánky, party stan.

V parku bych zase uvítal hudební vystoupení u altánu, stánky s občerstvením. Nebránil bych se využití plochy po bývalém fotbalovém stadionu.

Ale jednu podmínku bych měl, a tou je rekonstrukce páteřní komunikace v parku, a to od vstupu z pěšiny Boženy Němcové až po průchod na plochu po fotbalovém stadionu u Rozmarýnu. Tato komunikace by se dala přeměnit na jakousi promenádu, kde by ani v případě Vánoc na blátě nehrozila loňská zkušenost.

Budu rád za každou připomínku od Chomutováků. Můžete ji poslat na mail: redakce@chomutovky.cz

Nejlepší příspěvky rádi zveřejníme na našem Facebooku a ty nejlepší i v tištěných novinách.

 

autor: Miloň Houda, místopředsedou Správné Volby pro Zdraví a sport

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email