Jiří Smetana bude kandidovat do Senátu na Chomutovsku

Ing. Jiří Smetana, MPA (53), vystudoval pivovarství na VŠCHT v Praze a v postgraduálním studiu diplomacii na CEVRO. Po několika letech v manažerských pozicích v roce 2003 spoluzaložil společnost Arix, která se stala jedním z největších pěstitelů a obchodníků s chmelem v ČR. Je spolumajitel pivovaru s restaurací Červený vlk v Krušných horách, odborný garant Trikolory pro oblast zemědělství a potravinářství, ženatý, tři děti. Pan Smetana je nezávislým kandidátem, který se rozhodl kandidovat na Chomutovsku a svolil s rozhovorem pro Chomutovky.

Proč jste se rozhodl pro kandidaturu do Senátu Chomutovsko?

K aktivnímu vstupu do politiky v poměrně zralém věku 53 let mě přiměly dva hlavní důvody – jednak to, že Českou republiku dnes v podstatě ovládá „jedna parta“ zahrnující vládu, prezidenta, větší část obou komor parlamentu, Ústavní soud a s nimi většinu médií a politických  neziskovek. Druhým důvodem je podle mého názoru pokračující ekonomický rozvrat naší země, naprosto podřízené postavení vůči Bruselu a poslední kapkou je počínající utahování šroubů v oblasti svobod, jako je svoboda podnikání nebo svoboda slova.

Můžete konkretizovat?

Jako člověk podnikající od konce 90.let vidím, jak se změnil postoj státních orgánů vůči podnikatelům, kolika kontrolám a regulacím musí čelit. Patří sem i takové nesmysly jako vyhrazení místnosti ve firmě pro whistleblowera neboli práskače a další podobné lahůdky.

V oblasti svobody slova mě děsí tzv. boj proti dezinformacím, kdy si za slovo dezinformace pan Rakušan a jemu podobní pomalu začínají dosazovat informace nepříjemné nebo kritické k vládě.

Za jaké uskupení budete kandidovat?

Nikdy jsem nebyl a ani teď nejsem člen žádné politické strany, nicméně od vzniku Trikolory v roce 2019 jsem byl jejím podporovatelem, byl jsem v kontaktu jak s vedením Ústeckého kraje, tak jsem připravoval některé ekonomické podklady pro republikové vedení. Jelikož v rámci synergie a nepropadnutí hlasů v roce 2024 kandiduje Trikolora v koalici s SPD, získal jsem jako nestraník nominaci této koalice a zároveň požádal o podporu některé další opoziční uskupení. Jsem moc rád, že jsem našel příznivou reakci u strany PRO, dále jednám i s dalšími opozičními stranami. Chtěl bych se proto profilovat jako „kandidát opozice do Senátu za obvod č.5 Chomutov“.

Proč kandidujete za Chomutovsko a nevidíte jako handicap, že nejste rodilý Chomutovák?

Myslím, že dobrý senátor by měl fungovat jako spojka mezi regionem, který zastupuje, a centrální politikou v Praze. Téměř třicet let žiji na okraji Prahy a zároveň každý pracovní den jezdím do Ústeckého kraje, kde profesně působím ať už v zemědělství nebo pivovaru. Není proto týden, kdy bych se neobjevil v Hrušovanech, Kadani nebo Loučné. Navíc, pokud vím, současný chomutovský senátor pracuje v náročné manažerské pozici ve městě přes 100 km severovýchodně od Prahy a v chomutovském okrese se prakticky nevyskytuje.

Nevidím to proto jako handicap, dovolím si říct, že chomutovský region znám dobře.

Co jsou podle Vás současné největší problémy?

Myslím, že občany nejvíce trápí dlouhotrvající špatná ekonomická situace, která se podle mě bohužel ještě prohloubí a vybublá v podobě krachů mnoha firem, které již dnes melou z posledního.

Dál trvá neskutečná energetická a potravinová drahota a údaje, že inflace je už pod kontrolou, jsou hrubě zkreslující. Když ceny za poslední dva roky vyskočily o 35-60 % a teď už lezou nahoru jen o 2 %, neznamená to, že ekonomická situace je dobrá, jak se nám snaží vláda namluvit.

Jako další problém vidím neřízenou migraci a postoj současné vládní garnitury k této hrozbě.

Lhaní ministra Rakušana okolo podpisu migračního paktu mluví za vše. Každý z nás někdy možná viděl následky neřízené migrace ve městech Francie, Německa nebo Švédska a opravdu nechci, aby takto dopadla Praha, Brno nebo Chomutov.

Jaké vidíte hlavní problémy chomutovského regionu?

Určitě hrozbu ukončení provozu uhelných elektráren, což je důsledek Green Dealu a s tím souvisí i nově vznikající spalovna v Chomutově, která by zhoršila životní prostředí. Dále si myslím, že je třeba zapracovat na atraktivitě Krušných hor jako turistického regionu, to bych si rád vzal zasvé. Asi největším problémem Chomutovska i celého Ústeckého kraje jsou samozřejmě sociálně vyloučené lokality a s tím spojená kriminalita.

Co byste jako první navrhl v Senátu?

Snížení spodní sazby DPH z 12 % na 7-8 %, aby se zlevnily základní životní potřeby – energie, potraviny a základní služby. Dále bych rád zahájil diskuzi o roli a financování veřejnoprávních médií. Určitě bych se také aktivně zapojil do debaty o ochraně evropských i českých hranic před neřízenou migrací.

Jaký je důvod Vás do Senátu na podzim volit?

Nepřeceňuji důležitost Senátu. Ale jde o to, aby to nebyl pouhý „Vystrčilov“, kde téměř výhradně dnes zní hlasy jedné party. Jsem přesvědčen, že ať bude zvolen jakýkoliv zástupce pětikoalice – kandidát ODS, STAN nebo třeba současný pirátský senátor, nezmění se potom vůbec nic.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email