Zoopark v napětí: Rosomáci mají znovu mladé, zatím jsou jen slyšet

Příjemné tušení, které měli chovatelé chomutovského zooparku od konce ledna, se o víkendu potvrdilo. Samice rosomáka Skadi je opět maminkou! Zatím není jasné, kolik mláďat přivedla na svět, bedlivě si je totiž schovává a střeží.

Chovatelé zbystřili, když se Skadi přestala ukazovat venku a většinu času trávila zalezlá v noře. Teď už je jasné, že ne sama. V noci ze soboty na neděli totiž nově narozená mláďata přenesla do boudy, kde už o sobě dávají vědět spokojeným mručením. „Podle zvuků se zdá, že je to více než jedno mládě,“ prozradila ředitelka zooparku Věra Fryčová. Zatím se ale žádný malý čumáček venku neukázal a ještě pár týdnů to tak zůstane. I ve volné přírodě vylézají z nory až po dvou až třech měsících.

V zooparku už ale zpráva vyvolala obrovské nadšení. „Jsme samozřejmě pořád trochu v napětí, ale zároveň máme ohromnou radost. Jsou to druhá mláďata rosomáků v historii zooparku,“ raduje se ředitelka Fryčová. „Držte nám a hlavně Skadi s mladými palce, ať všechno dobře dopadne,“ vyzývá zároveň návštěvníky a příznivce zooparku.

První mláďata rosomáků přivedl na svět stejný pár na začátku roku 2022. Chovatelé zooparku za odchov dvojčat získali dokonce druhé místo v prestižní soutěži Bílý slon, v níž odborníci oceňují nejlepší odchovy v českých a zoologických zahradách. Dnes už mladí rosomáci ve výběhu nejsou, loni v červnu odcestovali do dvou různých anglických zoo.

Odchov rosomáků je i v rámci evropských zoologických zahrad výjimečná věc, proto jsou teď chovatelé při pohybu ve výběhu hodně opatrní. V zooparku jsou rosomáci od roku 1995. Současný pár má zoopark čtyři a půl roku, když v říjnu 2019 k samici Scadi přivezl ze zoo v ruském Novosibirsku samce Borise.

zdroj: zoopark.cz

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email