Radnice v Kadani je národní kulturní památkou.

Kadaň má veliký důvod k oslavám. Její radnice se sněhově bílou pozdně gotickou věží byla vládou ČR nově prohlášena za národní kulturní památku. Zařadila se tak po bok Staroměstské či Novoměstské radnice v Praze a dalších významných památek, kterých je už ke čtyřem stovkám.

„Jsme nadšeni, protože tímto má naše město už druhou národní kulturní památku (vedle františkánského kláštera), což nás řadí do skutečně elitní skupiny českých památkových rezervací. . Vážíme si toho. Myslím si, že je to pěkný doplněk k tomu, že se nedaleký Žatec s jeho okolím dostal na seznam UNESCO,“ uvedl starosta Kadaně Jan Losenický.

Návštěvníci při prohlídce interiérů radniční věže objeví malého kamenného psa. Původně byl na její fasádě a váže se k němu pověst o místním radním, který kradl z městské kasy.

Když mu na to přišli, musel za trest vylézt na špičku radniční věže. Jeho pes ho vystrašeně sledoval z ochozu, poskakoval, chtěl pánovi pomoct, ale pak mu podklouzly packy a přepadl dolů.

Jeden pejsek je k vidění v interiérech věže, další zůstal na věži zvenčí. Skutečné vysvětlení je mnohem prozaičtější. Věž totiž prý na počátku 16. století upravil a dostavěl Petr Hündt, a právě malá soška psa byla jeho originálním podpisem. Ale možná to všechno bylo úplně jinak, žádný stavitel Hündt neexistoval a socha pejska je vlastně chrlič. (A dokonce to možná původně ani nebyl pejsek, tvrdí další verze.)

Mnozí, kteří navštívili Kadaň byly okouzlení prostorným náměstím se zachovalou architekturou okolních nemovitostí, které slouží dodnes k běžným potřebám místních.

.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email