Dne 15.1.2024 se můžete účastnit na protestní jízdě – vyjádření podpory německým zemědělcům a vyjádření nespokojenosti se směřováním českého zemědělství.

Organizují ZEMĚDĚLCI z Chomutovska
Kontakt: 603 289 877

Datum konaní: 15. 1. 2024

Kde: sraz na letišti Březno u Chomutova v 9.00 (souřadnice: 50.4098881N, 13.4439322E), zde proběhne montáž protestních plachet a v 10.00 start protestní jízdy. https://mapy.cz/s/kobozorube .

Protestní plachty budou
zajištěné. Zde bude prostor i pro novináře. Novináři jsou samozřejmě vítáni
během celé akce.

Trasa: Letiště Březno – Chomutov centrum (ul. Palackého) – nájezd na silnici
č.13 směr Černovice – nájezd na silnici č. 7 směr Hora sv. Šebestiána –
pokračování až k čerpací stanici F1 – za čerpací stanicí doprava, otáčení na
louce (přiložená mapka) – cesta zpět povede po silnici číslo 7 – nájezd na silnici
č.13 směr Otvice – přes obec Údlice zpět na letiště Březno
Čeho chceme docílit?


Chceme:

  • Symbolicky podpořit německé kolegy. Pokud ale oni dosáhnou svých požadavků, bude naše české zemědělství zase o trochu míň konkurenceschopné. Chceme ukázat, že nejen němečtí kolegové mají problémy. Máme je i my. Německé kolegy podporuje v tom, že se umějí sjednotit, na své problémy upozornit a možná si i nátlakem vynutit jejich řešení. Proto jejich podpora z naší strany.
  • Udržet nezávadnost potraviny.
  • Udržet dostupnost českých potravin.
  • Udržitelné zemědělství v celé Evropě.

Nechceme:

  • Se sebou dál nechat „vorat“
  • Nechat umřít české zemědělství

Kde vidíme největší problémy:

• Následky extrémně vysoké inflace, vyvolané vysokými cenami energií.

Inflační spirála.

  • Vysoké zvýšení daně z nemovitých věcí, které se promítá do hospodaření zemědělských podniků, ať již malých nebo velkých. Půda je pro zemědělce základní výrobní prostředek, který se na rozdíl od dalších nemovitostí (např. stavby) daňově neodepisuje – investice do půdy se nikdy nepromítne do nákladů (hospodaření) podniku a je jedno jestli jde o právnickou nebo fyzickou osobu. Chápeme potřebu státu vybírat daň z věcí nemovitých. Ale taková daň nesmí přispívat k likvidaci českého
    zemědělství. Víme o navýšení daně z nemovitých věcí o 75% v roce 2024 oproti roku 2023.
  • V již extrémně vysoké byrokratické náročnosti v zemědělském hospodaření. Ta na straně zemědělců v roce 2023 vzrostla už až do neúnosné míry. A bohužel se zdá, že i na straně úředníků. Jedná se mimo jiné o monitorování dodržování dotačních podmínek tzv. systémem AMS (kontroly přes družicový systém, vyhodnocování umělou inteligencí). Např. víme o případech, kdy dodržení podmínek 1. pastvy (k 31.7.2023) není v systému dosud vyhodnoceno. A dokud není vyhodnoceno, žije zemědělec ve stresu, proč to není vyhodnoceno, zda pochybil a neví o tom nebo zda to má jiný důvod. A samozřejmě, pokud není vyhodnoceno, nemůže být proplaceno. Úředníci tuto otázku neumějí zodpovědět. Díky tomu mají nyní zemědělci problém se zajištěním casch-flow.
  • V nerovných podmínkách pro používání POR (přípravků na ochranu rostlin) v rámci EU. Toto jsou nejzákladnější aktuální problémy nás zemědělců. Ostatní odvětví mají zase každý trochu jiný, občané také. Pokud někdo další z nezemědělců chtěl protest podpořit, bude vítán. Nechť se na letiště v Březně u Chomutova také dostaví. Může i s vlastním transparentem nebo se státní vlajkou, nebo klidně jen tak.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email