Za krásami Tiských stěn.

Na silvestra jsme se rozhodli podniknout rodinný výlet. Při zvažování, kam vyrazit za přírodou v blízkém či lehce vzdálením okolí si žena vzpomněla, že již delší dobu plánujeme navštívit Tiské stěny. Jedná se o skalní město, které je součástí Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Tiské stěny se nacházejí nad obcí Tisá mezi Ústí nad Labem a Děčínem přibližně ve vzdálenosti 70 km od Chomutova a pohodlná jízda autem tam netrvá déle než jednu hodinu.

Po krátké poradě bylo tedy rozhodnuto a po obědě jsme se dali na cestu. Skutečně téměř přesně za hodinu jsem již hledal místo k zaparkování na zdejším placeném parkovišti. K mému překvapení jsme nebyli sami, kdo měl tento záměr a obě parkoviště byla celkem plná. Nakonec jsme zaparkovali. Platba proběhla hladce platební kartou. Celodenní parkování stojí 100 Kč.

Z parkoviště již stěny vidíte v celé jejich kráse a cesta k nim není nijak namáhavá. Na místě si můžete vybrat ze dvou okruhů. Větší vám zabere minimálně 2 hodiny a ten menší ne více než půl hodiny. Za normálních okolností zaplatíte za vstupné 50 Kč za dospělého a 25 Kč za dítě. Na silvestra nikdo vstupné nevybíral.

Velký okruh prochází ve své první polovině po horní hraně stěn a poskytuje tedy nádherné výhledy do krajiny. Zde musíte dávat pozor na své děti, protože okraje skal nejsou nijak chráněné. Zpět se vrátíte cestou mezi nádhernými skalními útvary skrz různé průrvy. Útvary připomínají předměty či zvířata. Můžete se zastavit v skalních síních a nahlédnou do menších jeskyní. Toto si užijí zejména děti, kdy mohou prolézat otvory ve skalách.

Není bez zajímavosti, že se zde natáčela Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. Po návratu jsem se pochlubil fotkami nejednomu známému a bylo pro mě překvapením, jak málo je toto místo obecně známo. Často cestujeme za přírodou do vzdálených destinací a uniká nám, jak blízko máme skutečné skvosty. Ne nadarmo jsme tam na silvestra slyšeli více němčiny než češtiny.

Přeji tímto váženým čtenářům Chomutovek do roku 2024 mnoho krásných chvil v naší nádherné přírodě.

autor : Miloň Houda

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email