Politik Dinda obviněn z trestného činu, rezignuje na post náměstka primátora

„Neznám detail a rozsah obvinění, ale musím říct, že jsem překvapený,“ uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO), který se 27.9. 2023 dozvěděl, že jeho koaliční partner a náměstek David Dinda (Nový Sever) se zřejmě po sdělení obvinění krajským odborem hospodářské kriminality rozhodl na funkci rezignovat.

Dinda je obviněn ze spáchání trestného činu, kterého se měl dopustit jako politik v roce 2016. Veřejně oznámil svou rezignaci a odchod z politiky s tím, že tak učiní až na jednání zastupitelstva města dne 20. listopadu 2023, a to včetně podrobného komentáře.

O tom, že vždy jednal ve veřejném zájmu okamžitě Dinda vyprávěl místním novinářům, ti ho ochotně velebili a vylíčili jako slušného člověka. Ale media úplně zapomněla na to, že policie určitě nesděluje obvinění ze spáchání trestného činu každému na potkání a bez jakýchkoli důkazů. Možná proto se Dinda uchýlil k tomu, že o svém obvinění se blíž nechtěl vyjadřovat  s odkazem na neveřejné vyšetřování případu orgány činnými v trestním řízení.

I přes to se dostala ven informace, že Dindovo obvinění ze spáchání trestného činu se má týkat jeho hlasování a vyjádření k podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov, jak uvedl na svém facebookovém profilu. Zde už Dinda svou mlčenlivost vůči orgánům činným v trestním řízení trochu pustil z uzdy. Vyjádření na facebooku, které je v rozporu s tím co Dinda veřejně hlásal ještě může vyhodnotit policie jako porušení mlčenlivosti, a vyvodit další trestný čin.

 

Dindovo stíhání Policie potvrdila s tím, že se tímto případem zabývá. „Avšak po dohodě s krajským odborem hospodářské kriminality bohužel nemohu sdělit bližší informace,“ podotkla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

O tom, že politik Dinda nebude žádný svatoušek mohou lidé polemizovat, ale v minulosti politik Dinda na jednání zastupitelstva za dveřmi napadl slovně novináře a umlčel úředníka, který byl dotazován na porušování zákona o obcích radními Chomutova. Tato kauza nebyla dodnes ukončena.


Myslím si, že se jedná spíš jen o kňourání. Od skutečného chlapa, který se dal v této době na politiku bych tohle nečekala. 


V souvislosti s Dindovo vyjádřením v médích a napadáním dalších politiků naše redakce oslovila bývalou ministryni spravedlnosti a praktikující advokátku Marii Benešovou.

Jak hodnotíte ze svého pohledu mediální bagatelizování obvinění chomutovského politika z Nového Severu, Davida Dindy?

Domnívám se, že to prožívá dvojím způsobem. Spravedlnost je jen jedna. Je to starší záležitost, a kdyby policie neměla pádný důvod, určitě by mu obvinění ze spáchání trestného činu nesdělila. 

Co si myslíte o prohlášení v médiích, že Dinda jednal ve veřejném zájmu v souvislosti se jeho trestním stíháním?

Spíš bych hovořila o žonglování s tímto pojmem, když se to hodí, tak se apeluje na veřejný zájem, a když se to nehodí, tak je to „sprosté slovo“.

Jak vidíte celý případ z pohledu právní praxe, kdy Dinda veřejně prohlašuje, že nesouhlasí s tvrzením policie?

Má možnost se v rámci trestního řízení bránit standardní cestou. V dnešní době je politika dost tvrdá. Myslím si, že se jedná spíš jen o kňourání. Od skutečného chlapa, který se dal v této době na politiku bych tohle nečekala. 


kampaň Nového severu v rukách náměstkova švagra,  která se odehrává na městských plochách zastávek autobusů budí veliké rozpaky. Zakázky u Kamencového jezera za více než 100 miliónů hlídá Dinda z Nového Severu, a další.


Kdo další bude překvapen, zaklepáním nad ránem?

Důvěryhodný zdroj naší redakce uvádí, že toto nemusí být jediné protizákonné jednání pana náměstka, ale i v tomto případě vzhledem k výši trestu, který Dindovi hrozí je na místě i to, že by mohlo dojít na vazební důvody. Dinda vědomě zatajil informace, které měly ve velkém rozsahu finančně poškodit jak město, tak další osoby ve společnosti, kterou zastupoval. Na prvním místě měl být uspokojen jeho osobní zájem a nikoliv veřejný zájem, o kterém v mediích Dinda hlasitě pokňourává.

Policie může mít na stole i další poznatky, které bude prověřovat a ty mohou být ještě nemilým překvapením, jak pro pana náměstka, tak pro občany, kteří politikovi důvěřovali. Celá kauza může být začátkem něčeho dalšího, ale to osvětlí už veřejné zasedání soudu, které nejspíš Dindu teprve čeká.


Jako náměstek primátora měl na starosti mimo jiné odbor rozvoje a investic či ústecký zoopark, kterými každoročně protékají desítky miliónů veřejných peněz. Nový Sever je ve vedení města v koalici s vítězem posledních komunálních voleb hnutím ANO i přes to, že ve volbách hnutí Nový Sever propadlo až na čtvrtou příčku.

Kdo by očekával, že současná koalice v Chomutově reflektuje na výsledky voleb, nejspíš by se hluboce zmýlil. Volby jasně vyhrálo hnutí ANO, ale na zastupitelstvu města neuzavřelo koalici s druhým na pásce, sdružením PRO Chomutov, ani se třetí stranou SDP s podporou PRO ( Právo, Respekt, Odbornost), ale s propadlíkem voleb a bývalým koaličním partnerem – Novým Severem, který od občanů Chomutova obdržel bramborovou medaili a přišel o dva zastupitele.


Střet zájmů? Politik David Dinda bude hlavním šéfem …

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email