Rozsáhlý případ falšování řidičských zkoušek úředníky v Ústeckém kraji nemá obdoby

Děčínsko – Přes sedm stovek lidí získalo řidičák neoprávněně. Kriminalisté oddělení hospodářské kriminality děčínského územního odboru v říjnu loňského roku ukončili vyšetřování rozsáhlého korupčního jednání při získávání řidičského oprávnění na Děčínsku a podali návrh na podání obžaloby celkem 6 osob. Případ týkající se ovlivňování průběhu závěrečných zkoušek při získávání řidičského oprávnění nyní dospěl k obžalobě.

Případ byl od samého počátku velice náročný a to zejména s ohledem na vysoký počet osob, kterých se dotýkalo. Případ se velmi obtížně objasňoval také s ohledem na specifické problémy, spojené s obtížným dokazováním korupce. Vše začali v listopadu roku 2019 prověřovat děčínští kriminalisté. Po několika měsících intenzivní operativní činnosti v říjnu roku 2020 kriminalisté zadrželi 3 osoby a následně zahájili trestní stíhání šesti osob.

Dva zkušební komisaři Městského úřadu ve Varnsdorfu, byli tehdy obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a ze zločinu přijímání úplatku. Přijetí úplatku bylo prokázáno u 24 případů. Oba komisaři měli provádět po delší dobu zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění v rozporu s právními předpisy. Svoji pravomoc zneužili u 722 žadatelů o řidičské oprávnění z celé České republiky.

Dále byli obviněni z trestného činu podplácení tři zástupci autoškol, osoby samostatně výdělečně činné v oboru provozování autoškol. U jednoho z těchto zástupců autoškol vyšetřovatelé rozšířili trestní stíhání ještě o trestné činy přijetí úplatku a padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu.

Poslední trestně stíhanou osobou byl tlumočník a to pro trestné činy podplacení a křivého tlumočení, zneužití pravomoci úřední osoby a nedovolená výroba a držení pečetidla a úředního razítka.

V říjnu loňského roku kriminalisté ukončili vyšetřování a policejní komisař podal státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na šest osob, neboť trestní stíhání jednoho ze zkušebních komisařů bylo z důvodu nepřípustnosti zastaveno a protiprávní jednání jednoho z obviněných bylo vyloučeno k samostatnému projednání u soudu.

V březnu letošního roku okresní státní zástupce podal obžalobu na šest osob – zkušebního komisaře, tlumočníka a čtyři zástupce autoškol.

„Kriminalisté v souvislosti s tímto rozsáhlým případem zasahovali na několika místech, i v sídle zkušebních komisařů na Odboru správních agend a dopravy Městského úřadu Varnsdorf. Provedli tři domovní prohlídky a jednu prohlídku nebytových prostor, přičemž zajistili finanční hotovost v částce přesahující jeden milion korun a valuty. Tyto finanční prostředky by měly podle kriminalistů pocházet z trestné činnosti. V případě prokázání viny u soudu hrozí obviněným trest odnětí svobody v rozmezí od 1 roku do 10 let,“ uvádí policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email