Česko čekají tento týden letní teploty. Ve středu a ve čtvrtek se přiblíží až k 30 stupňům

Připravte si sluneční brýle, druhý květnový týden bude slunečný. Teploty nejvýše vystoupají ve středu a čtvrtek, kdy se budou blížit k 30 stupňům. Poté s příchodem studené fronty klesnou na průměrných 20 stupňů a současně se objeví srážky. 

Tento týden mají svátek takzvaní ledoví muži, Pankrác, Servác a Bonifác, s nimiž podle pranostiky přichází výrazné ochlazení či ranní mrazíky. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu by noční teploty v týdnu ale neměly spadnout pod tři stupně. 

„Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková výše nad jižní Skandinávií, která bude dále postupovat přes východní Evropu k jihu a kolem ní k nám postupně začne proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Ve čtvrtek počasí u nás začne od západu ovlivňovat zvlněná studená fronta a za ní se v chladnějším vzduchu rozšíří výběžek vyššího tlaku,“ uvedli meteorologové. 

V úterý bude ještě o něco tepleji než v pondělí, až 25 stupňů. Ve středu dosáhnou denní maxima až 28 stupňů a ve čtvrtek až 29 stupňů, a to na jihovýchodě země. Ve čtvrtek bude ale postupně od západu také přibývat oblačnost a místy se vyskytnou přeháňky a bouřky. 

V pátek zůstane zataženo až oblačno s občasnými srážkami a nejvyššími denními teplotami do 25 stupňů. Oblačné, místy dešťové by měly být i víkendové dny, kdy by mělo být v průměru kolem 20 stupňů. 

V předchozích letech zažilo Česko první letní den dříve – loni to bylo 31. března a předešlé dva roky na konci dubna. První tropický den, kdy teploty dosáhnou aspoň 30 stupňů, byl minulý rok 10. května. 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email