V Kadani roste most pro stavebníky. Potřebují opravit jez a vybudují i rybí přechod

Kadaň – V pátek začali dělníci pracovat na rekonstrukci 108 metrů dlouhého jezu v Kadani na řece Ohři. Hned první den provedli osazení první a nejdelší části mostního provizoria za pomoci jeřábu. Čtyřpólový celokovový most o hmotnosti 55 tun bude dlouhý celkem 54 metrů s nosností 50 tun a bude sloužit pro pohyb těžké stavební techniky.

Po osazení provizorního mostu bude následovat realizace jímkování a štětové stěny na návodním líci stávajícího jezu pro zajištění bourání a výstavbu jezu.

Na cyklostezce vzniklo omezení pro cyklisty a pěší, na které upozorňuje dopravní značení. „Žádáme cyklisty a chodce, aby při pohybu na cyklostezce dbali zvýšené opatrnosti po dobu stavby. Pro skladování materiálu využíváme část přilehlého parkoviště v ulici Pokutická, čímž došlo k omezení počtu parkovacích míst. Příjezd k provozovnám zůstal zachován,“ uvedla mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Ukončení stavebních prací předpokládáme v lednu 2026. Zhotovitelem akce za 76 mil. Kč bez DPH je společnost SMP Vodohospodářské stavby a.s. ze skupiny VINCI Construction.

„Stavba řeší rekonstrukci stávající konstrukce jezu, kterou v celém svém rozsahu zcela vybouráme a postavíme novou. Její tvar se tedy nezmění a bude vycházet z toho původního. Novým provedením jezu vyhovíme i estetickým nárokům a zachováme charakter místa. Dále dojde k výstavbě opěrné monolitické zdi z betonu o délce 10 m, která prodlouží tu stávající, na pravém břehu štěrkové propusti,“ popsala postup prací mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

Kromě celkové rekonstrukce jezu dojde také k výstavbě rybího přechodu o délce 56 m, ve dně širokého 3 m, který zajistí migraci ryb a mihulovců. „Zprůchodníme tak příčnou překážku, kterou jez nyní tvoří. Rybí obsádka  odpovídá lokalizaci řešeného profilu mezi vodní nádrží Kadaň a Nechranice. Vyskytují se zde proto jak říční druhy ryb, tak i ryby typické pro přehradní nádrže. Po dokončení stavby bude následovat monitoring rybího přechodu,“ dodala mluvčí.

zdroj / foto : poh.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email