V Jirkově se zdraží poplatky za odpady, nárůst z 360 na 720 korun.

Jirkovští zastupitelé na svém posledním letošním zasedání schválili navýšení poplatku za odpady, který se 10 let snažili zachovat v neměnné výši. Úprava poplatku bude platit od 1. ledna 2024. Koalice by ale zdražení neprosadila, překvapivě pro zdržení byli někteří opoziční zastupitelé.

O necelých 41 korun měsíčně vzroste od Nového roku poplatek za odpady (z původních 42,30 korun na 83 korun). V ročním součtu se tak sazba za odpady pro občany zvedne z 508 korun na 996 korun. U seniorů nad 75 let se měsíční sazba zvýší o 30 korun měsíčně (z dosavadních 30 korun na 60 korun).

„Uvědomujeme si, že zvýšení poplatku za odpad může být pro obyvatele nepříjemné. Bohužel jsme nuceni k tomuto kroku přistoupit,“ vysvětluje starostka Dana Havlátková Jurštaková.

Náklady na zajištění svozu a likvidace odpadu neustále neúměrně rostou. V roce 2013 jsme jako město za tyto služby platili 13 milionů korun, ke konci letošního října to bylo již přes 23 miliónů korun a do konce roku je odhad, že se částka může vyšplhat až na 27 miliónů korun.

Do budoucna je jasné, že náklady budou ještě vyšší, a to kvůli rostoucím cenám skládkovného (růst cen je ovlivněn jednak inflací a také výší poplatku za likvidaci odpadu v návaznosti na jeho produkci – viz údaje v tabulce) a vyšší sazbě DPH. Příjem za odpad od obyvatel bude za rok 2023 činit přibližně 9,5 miliónu korun. Odměna za třídění odpadu od společnosti EKO-KOM je v tomto roce bezmála 2,7 miliónu korun. Z toho je zřejmé, že město doplácí zhruba 14,8 miliónu korun.

Náklady za 1 tunu se podle zákona o odpadech stále zvyšují už od roku 2021.  Z tohoto důvodu je nutné reagovat zvýšením poplatku za odpad.

Zastupitelé se v názorech na zvýšení výrazně lišili v názorech, a to zejména v koalici, kterou tvoří ODS, Svobodní a hnutí ANO.

„Zastupitelé za klub SPD a PRO odmítli a  pro zdražení plateb za odpady nehlasovali,“ uvedl zastupitel Patrik Macák.

Velikým překvapením bylo hlasování opozici uskupení (Lepší Sever – lepší Jirkov), kde Petr Urban a překvapivě podpořili koalici, která by jinak zdražení neprosadila.

Další z opozice pomohl zdražit poplatky občanům Jirkova za odpad  Zdeněk Hlinovský ve sloučené kandidátce hnutí STAN a Zdraví a sport Prosperita.

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email