Radní Ústeckého kraje vyjedou do Krušných hor kvůli chystané těžbě lithia

Újezdeček (Teplicko) – Radní Ústeckého kraje se dnes při výjezdním zasedání na Teplicku setkají se starosty obcí, kterých se nějakým způsobem týká připravovaná těžba lithia. Na Cínovci v Krušných horách hlubinné dolování lithia, využívaného při výrobě baterií, připravuje společnost Geomet, v níž nadpoloviční většinu vlastní Severočeské doly, člen skupiny ČEZ. Zpracovatelský závod by chtěla firma postavit v Újezdečku.

Posuzovat záměr budou krajští zastupitelé v aktualizaci zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, do které je těžba lithia zanesena. K aktualizaci dostal krajský úřad přes sto námětů a připomínek.

Začátek těžby se předpokládá v letech 2026 až 2028. Ložisko u Cínovce je největší v Evropě, v lokalitě jsou tři procenta světových zásob. Připravovaná těžba vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.

Premiér Petr Fiala (ODS) při své návštěvě Ústeckého kraje v září uvedl, že vláda dělá pro spuštění těžby lithia vše, zásadní je podle něj spolupráce s obcemi. Lithium vnímá jako strategickou surovinu a jeho těžbu jako zásadní pro restart Česka.

zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email