Rusko nezačalo válku na Ukrajině, chce ji ukončit, řekl Putin na fóru v Soči

„Nezačali jsme takzvanou válku na Ukrajině. Naopak se ji snažíme ukončit,“ prohlásil Putin podle deníku Guardian s tím, že vinu za probíhající konflikt nese Západ. USA byly hegemonem, který si jako jediný na planetě nárokoval právo na pravdu, pokračoval šéf Kremlu.

Ruský prezident také řekl, že lídři západních zemí ztratili kontakt s realitou kvůli domnělému koloniálnímu myšlení Washingtonu. Rovněž zpochybnil právo Spojených států na to, aby poučovaly ostatní země.

Mluvčí Dmitrij Peskov avizoval, že Putinův projev na fóru bude plný informací a ovlivněný mezinárodními okolnostmi a turbulencemi ve světě.

Valdajské diskuzní fórum se letos koná po dvacáté, kromě ruského prezidenta se jej účastní 140 expertů, politiků, diplomatů či ekonomů ze 42 států Eurasie, Afriky a Severní i Jižní Ameriky. Letošním tématem je férová multipolarita, informovala ruská státní agentura TASS.

Plnohodnotná ruská invaze na sousední Ukrajinu začala v únoru 2022. Válka zdevastovala území na východě a jihu napadené země, vedla k úmrtím či zraněním stovek tisíc lidí a způsobila největší narušení vztahů Ruska se západem za šest desetiletí, připomíná Guardian.

zdroj: eurozpravy.cz


Fiala reagoval na rozhodnutí Bratislavy ohledně pomoci Ukrajině

„Je pro mě z pochopitelných důvodů těžké komentovat rozhodnutí jiné země, ale snad to nebude nezdvořilé, pokud řeknu, že nepovažuji tento postup Slovenska za úplně šťastný,“ řekl Fiala podle TASR ve španělské Granadě, kde probíhá summit Evropského politického společenství.

Premiér dodal, že chápe důvody. Zároveň připomněl, že Ukrajina pomoc potřebuje. „Potřebuje ji rychle, protože svádí boj nejen za svou územní celistvost, bezpečnost a nezávislost, ale i za evropskou bezpečnost a mír v Evropě. Proto si zaslouží naši podporu, a tak si myslím, že musíme využít všechny příležitosti, jak jí pomoci,“ uvedl.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email