Jak naložit maso před grilováním, aby bylo křehké a šťavnaté.

Příprava pokrmů nad otevřeným ohněm je už od pradávna jeden ze základních způsobů úpravy jídla. V současnosti je grilování oblíbenou činností, při které se setkává rodina i přátelé. I když je opékání masa tradicí, můžeme se naučit několik vychytávek, jak maso před grilováním naložit. Maso před grilováním zásadně nenaklepáváme – svalovina se naruší, šťáva vyteče a maso je pak suché. Stačí jen proříznout šlachy a blány na okrajích masa, aby se plátky nekroutily. Pokud okořeněné maso opékáte na grilu nebo otevřeném ohni, musíte koření odstranit papírovou utěrkou, aby se nespálilo, a jídlo dochucovat až na talíři. Před samotným grilováním je potřeba maso vyndat na hodinu z lednice.

Několik praktických rad a tipů na grilování masa a ryb. Jak grilovat velké kusy i jednotlivé porce

Marinády pro skvělou chuť
Nakládání masa je pro spoustu mužů alchymie, ke které nejsou ženy zvány. I ženy ale dokáží vyrobit marinádu, po které se muži jen oblíznou. Napohled jednoduché grilování se tak může stát opravdovou výzvou. Marináda je ochucená, okořeněná tekutina, do které se maso vkládá, aby změklo, zkřehlo a natáhlo do sebe chuť a vůni marinády. Marinování masa je nejoblíbenější, způsob úpravy, i když časově trochu náročnější. Marinád je totiž nespočet druhů a každý má tu svou, které se drží. Není ale na škodu zkusit nějakou jinou.

Nakládání masa do marinády
Máme pro vás jednoduchý postup:

Zvolené ingredience smícháme a prošleháme metličkou, ideálně do jemné husté konzistence.
Vzniklou směs vmasírujeme do masa, které pak necháme v chladu odpočinout a vyndáme až hodinu před pečením.
Zbylou marinádou můžeme maso při grilování potírat, výsledek je vždy skvělý.

Nakládání masa suchou metodou
Tato metoda je velmi snadná a rychlá:

Plátky nebo kousky masa, popřípadě celý kus (žebírka) nasolíme, opepříme a posypeme kořením.
Vše do masa pečlivě vetřeme a necháme v chladu odležet na několik hodin, třeba i přes noc, rybu stačí na 2 hodiny.
Pokud maso na povrchu nařežeme, můžeme do něj koření lépe vmasírovat a jídlo bude chutnější.

Další způsoby nakládání masa
Méně tradiční, ale o to více originální je marináda jogurtová, olejová, medová, asijská nebo pivní. Marinádu můžeme ochutit pepřem, česnekem, paprikou, bylinkami nebo koupeným či domácím kořením na grilované maso. Před grilováním je potřeba maso osušit, aby marináda nebo olej nekapaly do ohně a maso nemělo připálenou chuť.

zdroj: toprecepty.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email