Technické služby vyrábějí a instalují po městě užitečná broukoviště

Technické služby města Chomutova se rozhodly podporovat druhovou rozmanitost ve městě instalací tak zvaných hmyzích hotelů. V Chomutově se nacházejí již tři a cílem technických služeb je každý rok vytvořit alespoň jedno další. Díky broukovištím se v Chomutově nachází i chráněné druhy hmyzu.

Smyslem broukoviště je poskytnout chráněný prostor různým organismům, především hmyzu. V podstatě se stavba broukoviště skládá ze skupiny větších i menších kmenů mrtvého dřeva, které jsou nastojato zapuštěné do země.

“Jedná se o moderní trend, díky kterému je možné přiblížit přírodu lidem do města. Zároveň ale opravdu slouží hmyzu, ten se v nich již zabydlel a v některých případech se úspěšně rozmnožuje,” uvedl Zbyněk Koblížek, ředitel Technických služeb města Chomutova.

Tak zvané hmyzí hotely se nacházejí na Štefánikově náměstí, v ulici Palackého pod Armabetonem a také v areálu technických služeb, kde vzniklo vůbec první broukoviště v Chomutově. „V našem první broukovišti, které se nachází v areálu technických služeb, se dokonce úspěšně množí chráněný nosorožík kapucínek, který patří k největším a nejkrásnějším broukům u nás,” komentuje Daniel Voborník, vedoucí provozovny veřejné zeleně.

Podobně jako broukoviště vyrábějí pracovníci technických služeb ptačí budky či krmítka, která se také instalují po městě. Za cíl si nyní kladou vytvořit každý další rok alespoň jedno nové broukoviště. Aktuálně je možné v nich pozorovat čmeláky, vosy, motýly, berušky nebo i včelky samotářky.

zdroj: město Chomutov

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email