V Klášterci nad Ohří mají sdílená kola.

Klášterec nad Ohří – Od dubna si mohou lidé v Klášterci nad Ohří zapůjčit tzv. sdílená kola. Po prvním měsíci jejich využívání je vedení města z využívá kol nadšeno. Počet zápůjček předčil jejich očekávání.

Městská kola s jednotným a dobře rozpoznatelným designem mají sedm převodů. V ulicích města je jich rozmístěno 50, a to na 15 stanovištích. Prvních patnáct minut jízdy je bezplatných, za každou započatou půlhodinu zaplatí cyklista 20 korun.

„Je velmi zajímavé sledovat, jak lidé kola využívají. Většina výpůjček nepřesáhne vyhrazených bezplatných 15 minut. Všimli jsme si také, že lidé jezdí spíše z horní části města do spodní než naopak,“ shrnul po prvních třech týdnech provozu starostka Štefan Drozd. Zajišťovatel služby, tedy firma NextBike, každý večer rozveze kola na původní stanoviště, zajišťuje také jejich servis a řeší případné poškození.

Do projektu sdílených kol město investovalo pro tento rok 800 tisíc korun. Slibuje si od toho zájem obyvatel o bezemisní dopravu po města, ale i zvýšení atraktivnosti Klášterce pro turisty. Dle radních během bezplatných 15 minut zvládne každý přejet město z jedné strany na druhou. Město si také nechalo pro propagaci služby natočit video.

Dle starosty Drozda už občané města navrhují další stanoviště pro parkování kol. „Myslím, že by to mohlo být atraktivní i pro některé firmy, které by mohly motivovat k jízdě na kole do práce své zaměstnance. S provozovatelem služby se ale musí spojit samy,“ podotknul Drozd.

Pro možnost zapůjčení kola si musí zájemci nainstalovat do telefonu aplikaci společnosti NextBike. Využít ji pak mohou i v dalších městech, kde NextBike službu zajišťuje. „Aplikace nabízí i různé bonusy. Když například někdo uvidí zaparkované sdílené kolo na místě, které není oficiálním stanovištěm a převeze ho na správné místo, získá do aplikace minuty jízdy zdarma,“ dodal starosta. Jejím prostřednictvím si kolo může zájemci i předem zarezervovat na konkrétní míst a konkrétní čas.

Během prvního měsíce provozu si kola lidé vypůjčili 2 512krát. Je zřejmé, že službu využívají opakovaně, protože se zatím registrovalo 512 uživatelů. Jeden z registrovaných cyklistů má již evidovaných 80 výpůjček, je tedy patrné, že kolo využívá několikrát za den. Nejvytíženějším dnem byla neděle 30. dubna, kdy proběhlo 184 výpůjček. Nejčastěji si kola zájemci půjčují u kulturního centra.

Snaha rozvíjet služby pro cyklisty je patrné i v dalších městech. Například v Mostě je od května možnost zapůjčit si klasická jízdní kola i elektrokola v Informačním centru.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email