Občané se podivují proč obec nepodporuje vlastní rozvoj

Obec Hora Svatého Šebestiána má hned několik lokalit na rozvoj, jak pro výstavbu bydlení, tak pro další komerční využití. Kámen úrazu v rozvoji obce je současné zastupitelstvo tvrdí někteří občané. 

Jak už to bývá, každá obec má vlastní územní plán, který říká, kde a jak se bude rozvíjet komerční či bytová výstavba, nebo zóny pro odpočinek a rekreaci. Obec u německých hranic nesoucí název Hora Svatého Šebestiána není žádnou výjimkou, ale někteří občané vnímají počínání současného vedení radnice za poněkud zvláštní.

Rozvojové plochy pro komerční stavby a bydlení se mají v územním plánu údajně měnit. To se nelíbí ani investorům, ani majitelům pozemků, kteří v průběhu řady let investovali do projektů stovky tisíc korun, aby připravili vše podle toho jak politici odsouhlasili. Ale dnes hrozí, že by jediným rozhodnutím tamních zastupitelů mohli hodit dlouholetou práci připrav do koše, nehledě na nemalé finanční prostředky, které už zaplatili projektantům a mnoho dotčeným úřadům za desítky razítek a papírů, které musí být před rozhodnutím dalších úředníků řádně a podle současné legislativy připraveny.

Podle informací redakce je hned několik situací, kde se zastupitelstvo pod vedením starostky Lenky Štelcichové chová k rozvojovým plánům, které se připravují dlouhá léta přinejmenším macešsky. Nelze, aby občané dlouhá léta vkládali své prostředky do projektů, které pak politici bez náhrady smetou ze stolu jen proto, že to jednoduše mohou udělat.

Už jen to, že hrozící změny dlouhodobých strategických dokumentů vyžadují komplikované řízení, které  způsobí ztrátu dalšího drahocenného času všech občanů, tak může mnoho majitelů pozemků, kteří dlouhodobě postupují podle platných předpisů postavit do obtížně řešitelné situace, která je bude stát nejen další ztrátu času, ale také další nemalé finanční náklady spojené se náhlými změnami, které současní politici chystají.

Jakou mají lidé jistotu ve chvíli, kdy jim politici uprostřed  hry zcela změní pravidla?

Celá situace vypadá jako dokonalá past, která může sklapnout ve chvíli, kdy si místní politici postaví hlavu.

Podle oficiálních zdrojů vládne v obci Hora Svatého Šebestiána devět zvolených zastupitelů

Kandidátní listina Kandidát Navrhující
strana
Politická
příslušnost
Hlasy Pořadí
zvolení
číslo název poř.
číslo
příjmení, jméno, tituly věk abs. v %
3 Nová Hora 2 Beneš Richard 58 NK BEZPP 67 11,20 4
3 Nová Hora 1 Kovařík Miroslav 50 NK BEZPP 75 12,54 1
2 NaŠE SNK 1 Králová Lenka 48 NK BEZPP 53 18,79 1
3 Nová Hora 4 Pavelec Petr 55 NK BEZPP 74 12,37 3
1 Lidé pro hory 6 Pikalová Kateřina 34 NK BEZPP 77 12,58 3
3 Nová Hora 6 Suchopárek Petr Bc. DiS. 48 NK BEZPP 75 12,54 2
1 Lidé pro hory 2 Šebek Lukáš 37 NK BEZPP 65 10,62 4
1 Lidé pro hory 1 Štelcichová Lenka Ing. 52 NK BEZPP 102 16,66 1
1 Lidé pro hory 4 Štelcichová Petra 32 NK BEZPP 80 13,07 2

V tak malém kolektivu, který se dlouhá léta zásadně nemění, kde sedí v zastupitelstvu vedle starostky také její dcera Štelcichová Petra a další, kteří se velmi dobře znají, tak na zásadní otázky mají dlouhodobý názor, který by se nemusel zásadně  měnit.

Ve skutečnosti to zdaleka nemusí být tak, jak to ma první pohled vypadá. Rozvojové plány nemusí být vždy jen problémem občanů, ale také dalších skupin, které mají své zájmy, často spojené s osobním interesem nejen veřejného blaha, ale také konkurencí místních podnikatelů a podnikavců, kteří už mají své zaběhlé zvyky a nemusí se jim veřejné dokumenty a jejich dopady líbit.

„Do politiky by neměl vstupovat byznys a soukromé zájmy, které omezují občany a jejich práva, uvádí jeden z místních nespokojených občanů,“ který si nepřál, aby redakce uvedla jeho jméno.

„To víte, kdybych uvedl své jméno, nejspíš bych měl od vedení obce nálepku černé ovce,“ doplňuje dotazovaný (á) .

Když přijde nový nápad, nemusí být politici ani občané hned nadšení, ale když se náhle mění staré zvyky a politická rozhodnutí, je nasnadě zbystřit a bedlivě sledovat komu, nebo čemu  nové postoje politiků slouží.

V příhraničí s Německem  může být dobrý potenciál nejen pro revitalizaci a rozvoj území, ale také  může zajistit více pracovních příležitostí a zlepšení ekonomické nezávislosti obcí, které profitují z daní plynoucích do jejich rozpočtů.

„Nerozumím tomu, že zastupitelé nechtějí využít potenciálu investorů, kteří chtějí na vlastních pozemcích v souladu s platným územní plánem realizovat. Komu vadí zlepšení občanské vybavenosti a zlepšení pracovních příležitosti v obci, „říká  dotazovaný (á).

Podle několika zdrojů naší redakce si současná starostka nepřeje, aby se plnil územní plán a snaží se mnoha lidem dlouholetou práci zhatit.

Co je skutečnou příčinou, bude muset občanům starostka Štelcichová (Lidé pro hory) nejspíš vysvětlit, protože škody hrozící investorům mohou být svárem, který může skončit v krajním případě  žalobou a problémem, který obec finančně zatíží na dlouhá léta.

Starostka Štelcichová potvrzuje, zamítnutí zastupitelstvem některých investic s tím, že k věci byla učiněna i veřejná zasedání a nikdo z občanů se k práci zastupitelstva nijak negativně nevyjádřil. Dále uvádí, že územní řízení běží ve zrychleém řízení.

„Mámě zde i bordely, bylo jich zde devět, nyní jeden ukončil činnost, tak že jich je osm. V souvislosti s tím, obec spolupracuje s dotčenými úřady a policií,“ uvedla k otázce na noční domy  Štelcichová.

Starostka dále uvedla, že kromě toho jsou zde i dvě kasina, ze kterých obec po přerozdělení má příjem do pokladny, i když v porovnání s minulostí je to méně, ale zátěž v podobě herního průmyslu a sekundární kriminality v obci zůstává, proto zde opět  musí být  obec v součinnost s orgány policie a příslušnými úřady.

Zastupitelstvo  neplánuje rozšiřovat výstavbu, ani se zapojit do aktivit spojených s podnikáním obce v oblasti rozvoje služeb. „Máme zde kadeřnictví, mateřskou školu a řezníka, doplnila mimo jiné  Štelcichová.

 

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email