Na Městské divadlo v Chomutově byly díky participativnímu rozpočtu navráceny dvě sochy múz

30. května byly na budovu Městského divadla umístěny dvě sochy múz Polyhymnia. Tento návrh vzešel z participativního rozpočtu Společně tvoříme Chomutov od občana Martina Kosiny.

„Město Chomutov se může pyšnit neorenesanční budovou divadla uvedeného do provozu v roce 1905. Střechu divadla zdobily čtyři sochy múz Polyhymnia. Jednalo se o sochy Erató, Terpsichore, Thalia a Melpomené. Sochy byly po letech ve špatném stavu a tak v roce 1986 došlo k jejich demontáži a už nebyly na střechu divadla nikdy navráceny. Snahou tohoto projektu z participativního rozpočtu bylo vytvořit repliky dvou soch a přiblížit tak obyvatelům města původní vzhled budovy,“ říká Martin Kosina.

Na střechu divadla se tedy podařilo vrátit sochu múzy hudby Erató a múzy tance Terpsichore. Za jejich vznikem stojí akademický sochař Jaroslav Jelínek. Sochy jsou z umělého kamene a byly odlité do ztracené formy. Zůstala jim i zachovaná původní výška, která byla 2,6 metrů. Jedna socha váží 1,2 tuny. Sochy byly osazeny na nové dioritové podstavce. Do pilířů průčelí divadla jsou upevněny na nerezové čepy.

zdroj: Město Chomutov

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email