Participativní rozpočet města se rozšířil také do chomutovských škol

Město Chomutov se rozhodlo rozšířit svou nabídku participace i do škol, mezi děti, které mají často ty nejlepší nápady a vize. Pro pilotní, první ročník školního participativního rozpočtu byly vybrány tři základní školy zřizované městem, se kterými již město v rámci těchto aktivit v minulosti spolupracovalo.

Město Chomutov nabízí svým občanům se aktivně účastnit na rozhodování o podobě veřejných prostranství na území města již několik let. Principem participativního rozpočtu je, že část městského rozpočtu je vyčleněna pro náměty od občanů. V roce 2024 bylo rozhodnuto, že tato možnost bude nabídnuta i školákům v chomutovských školách a dá také prostor jejich nápadům a přáním. Projekt by měl také přispět k prohloubení finanční gramotnosti žáků základních škol.

„Školní participativní rozpočet vede žáky k pochopení principů demokracie a k uvědomění, že má smysl měnit své okolí k lepšímu. Žáci si při prezentaci svého nápadu ostatním také procvičí komunikační dovednosti a naučí se též chápat cenu peněz a hospodařit s nimi,“ vysvětluje Tereza Rödlingová, projektová manažerka z odboru rozvoje a investic.

Každý rok se může konat participativní rozpočet na třech či více školách v Chomutově. Pro první ročník školního participativního rozpočtu byla vybrána Základní škola Písečná, Základní škola Hornická a Základní škola Kadaňská.

zdroj: mesto.chomutov.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email