V zooparku se po dvanácti letech narodila malá charza

Po únorové radostné zprávě z výběhu rosomáků hlásí chomutovský zoopark další vzácný přírůstek. Začátkem dubna se narodilo mládě páru oblíbených charz žlutohrdlých. Chovatelé chtějí rodičům dopřát co nejvíce klidu, dočasně je proto omezený přístup k expozici.

Zatímco trojice malých rosomáků už neohroženě dovádí ve výběhu a baví návštěvníky, malá charze jsou teprve tři týdny a na místě je tak velká opatrnost. Chovatelé dokonce uzavřeli hlavní přístup k expozici včetně vyhlídky a pár z druhého výběhu přesunul do zázemí. „Chceme, aby se především matka cítila v bezpečí a byla v klidu,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Obezřetnost je pochopitelná. Mládě charzy žlutohrdlé se v zooparku narodilo naposledy v roce 2012, tehdy ovšem po čtyřech měsících uhynulo. Úspěšný odchov se datuje ještě o dva roky zpět, povedl se v roce 2010. Pro charzu – maminku je to navíc její první mládě. „I naši chovatelé tráví u výběhu minimum času. Dá se to počítat na minuty,“ potvrzuje opatrné našlapování kolem charzí rodinky vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Pásky a cedule s nápisem „dočasně uzavřeno, potřebujeme klid“ budou u expozice viset ještě několik týdnů. Chovatelé si chtějí být jisti, že návštěvnický ruch nebude mít vliv na odchov mláděte. „Máme z narození charzy ohromnou radost a rádi se o ni s návštěvníky podělíme. Teď ale prosíme, aby omezení respektovali a drželi palce, ať malá charza roste a sílí, jak je potřeba,“ doplnila ředitelka Fryčová.

zdroj: zoopark.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email