Rybáři v kraji vysadili do vod tisíce malých lososů

Ústecký kraj – Do vybraných vodních toků bylo na severu Čech distribuováno 40000 ks plůdku lososa. S projektem začal Severočeský územní svaz již v roce 1998, postupem času se přidal také NP České Švýcarsko. Projekt našeho územního svazu v současnosti finančně podporuje společnost NaturaMed Pharmaceuticals.

Původ plůdku je na líhni v německém Langburkersdorfu, ale tam jsou k inkubaci a pozdějšímu chovu jikry a mlíčí lososa dováženy ze Švédska nebo v posledních letech i z Dánska. V počátcích projektu byly využívány pro odchov jiker lososa od stádia očních bodů také líhně místních organizací ČRS v Děčíně, Jablonci n. N. a Postoloprtech, ale od toho bylo později zcela upuštěno z důvodu rizika vysokých ztrát.

Po větší část projektu byly dospělé ryby pro umělý výtěr loveny v řece Lagan u města Laholm, kde se nachází lososí líheň a odchovna energetické společnosti Sydkraft kompenzující poškození životního prostředí a možnost migrace lososa na historická trdliště. Pouze v posledních letech (po parazitaci ryb v Laganu) byly využiti dospělí lososi z řek Göta älve a Ätran, ovšem vždy z jihozápadního pobřeží Švédska, a to s cílem zachování genetické příbuznosti. V roce 2016 byl plůdek německými kolegy zakoupen v Dánsku a losos pochází z řeky Skjern.

Plůdek lososa byl v průběhu projektu vysazován do Ještědského potoka v povodí Ploučnice, Libockého potoka v povodí Ohře a zejména do Kamenice a jejího přítoku Chřibské Kamenice. Byly využity i další přítoky uvedených lokalit pro vysazování, ale z důvodu špatných výsledků jen dočasně. Povodí Ploučnice bylo v projektu využíváno do roku 2015, kdy po vyhodnocení dosavadní absence migrace dospělého lososa do této řeky a vysokých ztrátách na poproudově migrujících smoltech v turbinách malých vodních elektráren (mezi Starým Šachovem až Děčínem) bylo od vysazování plůdku do Ještědského potoka u Stráže pod Ralskem zcela ustoupeno.

V OBDOBÍ 1998 AŽ 2022 BYLO VYSAZENO CELKEM 4 033 000 KS PLŮDKU LOSOSA.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email