Přestavba kina Praha je zakleta v dotaci

Chomutov – Přestože na webu města je již dlouho představena vize, co plánuje město s budovou bývalého kina Praha v samotném centru města, tak rozhodnuto s konečnou platností stále není. Vše se možná pohne teprve, když Chomutov uspěje s žádostí o dotace.

„Podali jsme dvě žádosti. Jednu z programu Spravedlivá transformace, kde žádáme o více než 58 milionů korun. Druhá dotace se týká optimalizace energií a je z Operačního programu Životního prostředí. Tady počítáme s částkou cca 13 milionů korun. Zvláště první zmíněná dotace je pro zahájení revitalizace budovy zásadní. Pokud město neuspěje, přestavbu nerozjede. Prvotní odhady počítají s rozpočtem cca 91,5 milionu korun,“ uvedl náměstek primátora Milan Petrilák (ANO).

Podle Petriláka má být do konce letošního roku hotová projektová dokumentace, do konce roku 2027 může být hotová stavební část a do konce roku 2028 by mohl být zahájen provoz, ale zatím není jasné nic, protože klíčem k rekonstrukci jsou dotační peníze.

Celková optimalizace energetické náročnosti budovy obnáší od zateplení stropů i střechy, výměny oken za izolační skla, až po výměnu vstupních dveří a rozvodů vytápění se zdrojem v podobě tepelného čerpadla. Součástí by mělo být osazení  úsporného LED osvětlení a vzduchotechniky s rekuperací.

Podle projektu zveřejněném na webu města by mělo vzniknout v bývalém kinu Praha coworkingové centrum se sdílenými kancelářemi, prostory pro veřejné sužby. Zázemí by zde měl získat magistrát i další organizace města. K dispozici by měl být také sál pro kulturní akce, přednášky nebo konference. Součástí celé rekonstrukce může být i vytvoření kavárny v prvním nadzemním podlaží.

Jak by mohl vypadat nově zrekonstruovaný prostor kina Praha v centru Chomutova, ukazují vizualizace umístěné na webu www.coworkino.cz. Srdcem domu zůstane bývalý kinosál, který bude hostit přednášky, workshopy, prezentace a nekonečnou řadu dalších veřejných i neveřejných akcí. Zbylou část bývalého kina Praha naplní vysoce reprezentativní a pohodlné pracovní zázemí s recepcí, plně vybavenými zasedacími místnostmi, kavárnou a řadou dalších služeb. Pro každodenní i občasné využití. 


O projektu jsme napsali již dříve :  Budova bývalého Kina Praha bude mít zbrusu nové využití. Bude z něj Coworkino – Chomutovky.cz – zpravodajství pod lupou

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email