Peter Pellegrini vyhrál prezidentské volby se ziskem 53,12 % hlasů

Bratislava – Předseda slovenské sněmovny Peter Pellegrini vyhrál sobotní rozhodující kolo přímých voleb nového prezidenta země se ziskem 53,12 procenta hlasů. Porazil kariérního diplomata Ivana Korčoka, kterého podpořilo 46,87 procenta voličů. Volební účast dosáhla 61,14 procenta, dosud vyšší byla pouze v roce 1999, kdy Slováci poprvé volili hlavu státu přímo. Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu po sečtení hlasů ze všech volebních místností.

Rozdíl ve volebních ziscích obou finalistů voleb hlavy státu byl sice nejtěsnější v historii Slovenska, zároveň ale větší, než předpovídaly průzkumy před sobotním hlasováním. V něm přišlo o novém prezidentovi rozhodnout více voličů, než v první kole, kdy účast byla 51,91 procenta.

Pellegrini vyhrál ve výrazné většině slovenských regionů. Korčokovi se dařilo hlavně v Bratislavě a jejím okolí, dále v několika okresech na západním, severním a východním Slovensku.

Šéfovi slovenské sněmovny Pellegrinimu dalo hlas 1,41 milionu voličů. Neúspěšný prezidentský kandidát Korčok dostal celkově 1,24 milionu hlasů; nynější slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové stačilo před pěti lety na zvolení hlavou státu zhruba 1,06 milionu hlasů při výrazně nižší volební účasti.

Čaputová se o znovuzvolení neucházela, její prezidentský mandát skončí v polovině června.

zdroj: ČTK


Při oficiální návštěvě České republiky v listopadu 2023  uskutečnil premiér Robert Fico setkání s dalšími politickými partnery. V České republice se řadu měsíců profiluje nový politický subjekt, kterým je strana Právo, Respekt, Odbornost pod vedením předsedy Jindřich Rajchla.

Strana PRO patří mezi politické subjekty, které se otevřeně hlásí k dobrým vztahům ze Slovenskem a pobaltskými zeměmi, kde vidí mimo jiné potenciál, který může v brzké době výrazně měnit šílené ekologické plány, které ničí český průmysl a celou ekonomiku za aktivní pomocí současné vlády Petra Fialy (ODS), kterou velmi silně kritizuje.  Strana PRO, také jako strana SMER chce v ukončit boje na Ukrajině.

„Je mi velkou ctí, že si pan premiér Robert Fico ve svém dnešním extrémně nabitém programu našel pro mne čas na krátký rozhovor. Poblahopřál jsem mu k úspěchu ve volbách a on mi na oplátku popřál hodně štěstí v našem úsilí. Na závěr jsem mu ještě sdělil, že se budeme snažit ze všech sil pracovat na tom, abychom uspěli v příštích parlamentních volbách a mohli společně budovat velmi úzkou česko-slovenskou spolupráci. Na což mi pan premiér odpověděl, že by to velmi uvítal. Pevně doufám, že to společně dokážeme a že nám v tomto úsilí pomůžete.

Naší vizí je vytvořit nejsilnější vztah se Slovenskem od roku 1993 a společně s Maďarskem a Rakouskem a dalšími postupně vytvořit silný středoevropský region, jenž nebude pouhým přívěskem západní Evropy, nýbrž jejím rovnocenným partnerem, „uvedl předseda strany PRO Jindřich Rajchl.

 

 

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email