V Chomutově na místě, kde stála škola vyroste lesík za téměř 19 miliónů

Chomutov – Poslední žáci opustili základní školu na Kamenném vrchu v roce 2004. Pak dlouhé roky lákala bezdomovce, než se v roce 2019 konečně rozeběhla první etapa demolice. Poslední části školy šly k zemi na podzim loňského roku. Nyní město představilo plány, co s uvolněnou plochou. Přednost dostane divoká příroda. Na uvolněné ploše vyroste les.

„Roky se diskutovalo, co s objektem, dokonce padl návrh, že by zde mohl vznikl dům pro seniory, což tehdy neprošlo. Škoda,“ připomněl nedávnou historii 1. náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever) a dodal, že na části parcely vzniklo parkoviště, protože poptávka po parkovacích místech stále roste.

„Vyvstala otázka, co se zbytkem nevyužitého prostoru. Nakonec dostala přednost příroda. „Zeleně není nikdy dost, les je přirozeným úložištěm uhlíku. Navíc jsme mohli využít dotaci na přeměnu zanedbaného brownfieldu. Projekt je rozpočítaný na 18,7 milionu korun, spoluúčast města bude cca 3,3 milionu,“ uvedl 2. náměstek primátora Milan Petrilák (ANO).

Z počátku byla škola velmi využívána v roce 1991 měla 753 žáků, postupně škola o žáky přicházela, během posledního roku výuky do školy chodilo jen okolo tří stovek žáků. Děti ze školy odešly v roce 2004.

Poté, co školu v roce 2004 opustili žáci, tak už jen chátrala a postupem času se stávala terčem nejen vandalů, scházeli se v ní bezdomovci a k nebezpečným hrám ji využívaly děti.

Demolice školy je rozdělena do dvou etap. V první etapě došlo ke bourání pavilonu prvního stupně, kuchyně s jídelnou a dalších částí, kde byly učebny a družiny.  Město první část demolice měla vyjít na osm milionů korun.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email