V Chomutově hledá politik Märc ředitele škol, za průzkum radní zaplatili více než 166 tisíc

Chomutov – Do dnešního poledne mají zájemci čas odevzdat přihlášku do konkurzního řízení na obsazení pozice ředitele či ředitelky dvou základních škol v Chomutově – té ve Školní ulici 1480 a Akademika Heyrovského 4539. Dosavadním ředitelům vyprší šestiletá lhůta pro jejich působení.

Ta vyprší i ředitelům dalších čtyř základních škol, výběhové řízení ale na jejich pozice vypsáno nebylo, mohou nadále pokračovat. „Minulý rok jsme si odbornou firmou Kalibro Projekt, s.r.o. nechali vypracovat ve školách šetření školního klimatu. Bylo velmi obsáhlé – řešilo nejen kvalitu výuky, ale i družinu a školí jídelnu a mnoho dalších oblastí. Na těchto dvou školách nebyly výsledky optimální. K dispozici jsme měli i výsledky šetření školní inspekce. Na základě obojího jsme se proto rozhodli vyhlásit tato výběrová řízení,“ vysvětlil náměstek primátora Milan Märc (Nový Sever).

Je situace na těchto školách skutečně tristní?

Náměstek Märc závěry mírní: „Stížnosti rodičů se týkaly komunikace vedení školy směrem k nim. Nerad bych použil výsledky šetření ke srovnávání mezi jednotlivými školami, záleží totiž i na umístění školy a zájmu rodičů o výuku jejich dětí. Ve škole Akademika Heyrovského mají všeobecně rodiče větší nároky než třeba na sídlištních školách. Šetření proběhlo i mezi pedagogy a mám i osobně potvrzené, že pokud jsou lidé spokojení, dotazník spíše nevyplní, ozve se ten, kdo má nějaký problém. I proto je výsledek z tohoto pohledu lehce zkreslen.“

Výsledky šetření mohou všechny školy využít pro své potřeby. „Některé školy požádaly o širší rozbor, aby mohly na výsledky zareagovat a tam, kde je to žádoucí, pracovat na zlepšení,“ uzavřel Milan Märc.

Kolik zaplatili občané z veřejné kasy za průzkum soukromé firmy, který výrazně předurčil osudy ředitelům škol na dalších šest let už náměstek neuvedl. Stejně jako veřejně nehovořil o tom zda zná profesně ředitelé škol a je schopen jako náměstek primátora pro školství  ve výběrové komisi doporučit, či nedoporučit jaké má být. personální vedení školy.

Naše redakce dohledala, že šetření školního klimatu stálo občany Chomutova 166 480,- Kč.

Do výběrového řízení se mohou přihlásit i současní ředitelé. Nově zvolený pracovník na vedoucí pozici bude mít nástup do zaměstnání od 1. srpna 2024.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email