V Jirkové zrestaurují zvonici

Restaurátor Petr Rudolf Manoušek z pražského Zvonařství na Zbraslavi dnes zahájil přípravné práce ke snesení menšího ze dvou zvonů z městské věže. Je totiž tak poničený, že už se nesmí nadále používat. Zvon si odveze a vyrobí nový, který se pak umístí do věže.
Původní malý zvon v dílně zavaří a radnice ho vystaví na památku.

Při loňské prohlídce Manoušek zjistil v tomto zvonu trhliny, takže bylo nutné zastavit jeho bimbání, aby se úplně nerozpadl. Odlil ho Oktáv Winter v Broumově v roce 1918. Použil náhradní slitinu, protože po skončení války nebyla zvonovina k dispozici. Winterův zvon nese nápis o jeho darování městem Jirkov na památku 1. světové války.

Do restaurátorské dílny zamíří i větší zvon, který se po opravě vrátí do věže. Je mimořádně vzácný, lze jej podle Manouška datovat do 1. poloviny 15. století. Tento zvon kdysi někdo v koruně provrtal kvůli zavěšení srdce po vytržení původního oka. Takový zásah ho však hrubě poškodil.

Oba zvony byly navíc zavěšené na novodobých ocelových traverzách (namísto hlavic z tvrdého dřeva) a mají nevyhovující srdce. Práce si vyžádají 2-3 měsíce.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email