Nebezpečná šunka na pultech obchodů, varují veterináři! Výrobek obsahuje bakterie listerie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje přibližně 100 kilogramů krůtí šunky kvůli obsahu zdravotně závadné bakterie listerie. Lidé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat. Mohou ji vrátit v místě nákupu.

Šunku od firmy LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o s datem spotřeby do 31. března prodávaly obchodní řetězce Tesco a Globus. Média o tom informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Vyjádření výrobce a řetězců se zjišťuje.

Veterinární správa nařídila výrobci pozastavit výrobu této šunky a její uvádění na trh. Firma do prodeje dodala 97,8 kilogramu krůtí šunky s šarží 25260224. Nyní musí provést mimořádnou sanitaci technologického zařízení a předložit výsledek vyšetření další šarže výrobku. Až poté mu veterinární správa umožní pokračování ve výrobě.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Pro zdravého člověka obvykle nízká dávka listerií problematická není, nebezpečí ale hrozí u lidí s oslabenou imunitou, dětí, těhotných žen a starších lidí. Bakterie likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email