Změny v povinném ručení začnou platit už za několik dnů

V posledních měsících se řidiči museli vypořádat s mnoha změnami. Nový bodový systém, výše pokut a přišli jsme o velký techničák. A k tomu všemu od dubna začne platit několik změn týkajících se také povinného ručení.

Jednou z novinek je zvýšení minimálního limitu krytí z povinného ručení. Dosavadní minimální limity plnění u povinného ručení v ČR byly 35 milionů korun pro škody na majetku a 35 milionů korun pro újmu na zdraví. Nový zákon však stanovuje povinné vyšší limity o 50 milionů korun na majetkové škody a 50 milionů korun pro újmu na zdraví. Zelená karta už nemusí být zelená, ale ani papírová. V ČR ji nemusíte vozit vůbec, v zahraničí bude stačit v mobilu.

Nově bude třeba sjednat povinné ručení i na některá další vozidla s motorovým pohonem a konstrukční rychlosti nad 25 km/h, anebo s konstrukční rychlostí nad 14 km/h, mají-li současně hmotnost nad 25 kg. Především jde o elektrokoloběžky, dále segwaye, zahradní traktory, pracovní stroje s pojezdem, sněžné skútry, rolby, golfová vozítka apododobně.

Výjimkou budo zahradní traktory, pokud neopustí soukromý pozemek a všechny invalidní vozíky. Elektrokola v ČR nemusí povinné ručení mít. Ale například v sousedním Německu elektrokola pojištění podléhají. Pokud tam plánujete-li tam vyjížďku, pro řadu strojů je nutné pořídit na hranicích  hraniční pojištění.

Kromě toho řada dalších změn bude platit až od října letošního roku. Nově bude nutné uhradit buď celou výši pojistného, nebo alespoň první splátku už před počátkem platnosti pojištění. Pokud motorista sjedná odložený počátek platnosti pojištění minimálně o 8 dnů, lze nadále uhradit pojistné převodem z účtu. Je-li odklad platnosti kratší, tedy 7 a méně dnů, musí být pojistné zaplaceno on-line přes platební bránu. Nebude-li pojistné vyrovnáno podle těchto lhůt, obdrží klient informaci, že pojistná smlouva uzavřena nebyla.

Také povinné ručení zdražuje, připlatí si majitelé škodovek, ale nejvíce ti, kteří mají Opel. A od října by také nemělo být nutné vozit zelenou kartu. Ovšem minimálně do konce roku bude potřeba mít zelenou kartu ve fyzické formě pro každou cestu do zahraničí. Od ledna 2025 by i tam mělo být možné prokázat se jen její elektronickou verzí například v telefonu.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email