Totalitní manýry a cenzura jede na plné obrátky, říká Ivana Turková (PRO)

Ekonomická expertka strany PRO Ivana Turková popsala cenzurní praktiky na radnici v Litvínově. Nařkla komunální politiky z hnutí ANO, že mají stejné manýry jako poslanci vládní pětikoalice.

„Není ANO, jako ANO! V Poslanecké sněmovně jsme často svědky, jak si poslanci za ANO stěžují, že vládní pětikoalice s nimi nediskutuje, vše tlačí na sílu svou většinou, porušuje zákon a jednací řád, nedodržuje připomínková místa, umlčuje opozici, jsou arogantní, přezíraví, opojeni svou mocí.

Smutný na tom je fakt, že se komunální politici za ANO chovají naprosto stejně jako vládní pětikoalice s jediným rozdílem, že u nás v Litvínově nevládne arogantní Markéta Pekarová Adamová, ale starostka Kamila Bláhová, nicméně chování stejné.

Nebo možná ještě horší, protože opravdu nevím, jak by se zachoval pan Babiš, Havlíček či paní Schillerová, kdyby jim vládní pětikoalice pod všechny jejich kritické články či příspěvky dávala dovětek, že s jejich výroky a názory nesouhlasí nebo by jim, bez jejich souhlasu, určitou část textu odstranili nebo ještě „lépe“ by jim vyhrožovali, že pokud neupraví text článku sami dle představ vládní pětikoalice, tak cenzorsky zasáhnou a upraví ho sami.

Přijde vám to jako sci-fi!?

Ne, sci-fi to opravdu není, toto je realita vládnoucí koalice ANO-SNK ED-KSČM v Litvínově. Přikládám záznam z jednání Zastupitelstva města a do komentáře dám doslovný přepis článku, který jsem chtěla zveřejnit, abyste si mohli udělat sami názor, kam jsme se to dopracovali. Totalitní manýry, cenzura jede na plné obrátky, a už opravdu chybí jen to komunistické kádrování. V článku nejsou žádné osobní útoky, ani žádné vulgární výrazy, přesto druhou část článku odmítla radnice zveřejnit. Posuďte sami…

S tím, s čím má litvínovské vedení radnice za ANO problém, tomu se skutečně redaktoři ostatních periodik smějí a můj článek dnes otiskli v plném rozsahu a distribuují do schránek v Litvínově.

Vy, kdo mě znáte, tak víte, že odmítnutím nebo slovem ne, to pro mne nekončí, ale naopak začíná. Je mi úplně jedno, jestli ten boj bude na komunální, parlamentní nebo evropské úrovni. Vždy to bude ve prospěch občanů ČR. Protože, mě nepřeslechnou, ani neumlčí,“ zveřejnila na svém facebooku ekonomická expertka strany PRO Ivana Turková.


OPIS ČLÁNKU V PLNÉM ZNĚNÍ:

1. Náš klub “Společně za Litvínov” je nejsilnějším opozičním klubem. V komunálních volbách v roce 2022 jsme získali čtyři mandáty a skončili druzí za vítězným hnutím ANO.

Ve volební kampani jsme slíbili, že budeme prosazovat zájmy občanů, rodin s dětmi, důchodců, invalidů a všech, kteří řádně pracují, což od prvního dne činíme a nejsme jen pasivními účastníky zasedání Zastupitelstva města. Na jednom z našich billboardů bylo, že se zasadíme o smysluplné a transparentní hospodaření města. Smysluplnost neovlivníme, neboť koaliční vedení města ANO-SNK ED-KSČM si svou většinou prosadí vše, ale o transparentnost hospodaření se velice snažíme přímo při jednání zastupitelstva či na sociálních sítích.

V našich letácích bylo mj. uvedeno: Opravdu chcete bazén za 350 milionů v době energetické krize?
Schválení zadání veřejné zakázky na novou plaveckou halu v době krize a ekonomické recese mě natolik šokovalo, že jsem se rozhodla informovat občany města i touto cestou.

Jednání Zastupitelstva města dne 30.11. bylo kvůli projednávání investice do nového bazénu velice bouřlivé. Jedno pozitivum však mělo. Poprvé od podzimu 2022 všechny opoziční strany jednotně kritizovaly tento záměr a také jednotně hlasovaly proti. Bohužel, z celkového počtu 23 zastupitelů, koalice těsným počtem a svou většinou 12-ti zastupitelů záměr schválila. Bývalý starosta Milan Šťovíček komentoval výsledek hlasování slovy: „Je to jednoznačně nejhorší rozhodnutí současného vedení města za celé dosavadní působení“ a náš klub se s tím naprosto ztotožňuje.

Podle mého názoru bude zmíněné rozhodnutí jednoznačně směřovat k vyššímu zadlužení města, k ekonomické nestabilitě, a hlavně k dalšímu postupnému chátrání města, neboť na opravy a údržbu stávajícího majetku už v budoucnu nezbydou peníze.

Vzhledem k lednovému schválení nové koncepce měsíčníku Radnice a zkrácení příspěvků členů zastupitelstva, představím finanční aspekty této investice v dalším vydání Radnice.

2. V předchozím, únorovém vydání Radnice jsem slíbila zveřejnění finančních aspektů investice do výstavby nové plavecké haly.

Litvínov nehospodaří s miliardovým rozpočtem, aby si mohl takovou energeticky náročnou investici za více než 400 mil. Kč dovolit. V roce 2022 byly plánované rozpočtované příjmy 480 mil. Kč, včetně neinvestičních dotací 604 mil. Kč, běžné výdaje 547 mil. Kč. V roce 2023 běžné příjmy, včetně neinvestičních dotací 632 mil. Kč proti běžným výdajům ve výši 621 mil. Kč, a to je nutné ještě započítat splátky úvěru ve výši 10 mil. Kč, tzn. celkem 631 mil. Kč. Laickým pohledem na tato čísla je jasné, že se jedná o naprosto nezodpovědné rozhodnutí vedení města. Přitom vedení města utrácí peníze za analýzy externího finančního poradce, který upozorňuje, že město nemá v žádném případě investovat do provozně náročného majetku, jakým bazén bezesporu je.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email