Nový řidičský průkaz lze vyřídit za pár minut z domova s pomocí bankovní identity

Letos končí platnost 441 000 řidičským průkazům. S bankovní identitou pro ověření totožnosti si lze žádost o nový řidičský průkaz podat jednoduše online za pár minut přes Portál dopravy. Stačí se přihlásit pomocí Bank iD, zkontrolovat předvyplněnou žádost a tu následně odeslat.

– O nový řidičský průkaz lze požádat online na Portálu dopravy za pár minut po ověření bankovní identitou.

– V Česku musí letos vyměnit svůj průkaz 441 tisíc řidičů.

– Bankovní identitu má v ČR více než 6 milionů lidí, což je většina dospělých, a vyzkoušely ji již 4 miliony.

– Bankovní identita je nejpoužívanější nástroj pro online ověření totožnosti

 

Už žádné dlouhé fronty u přepážek úřadů. Bankovní identitu využívá stále vyšší počet motoristů při vyřizování nového řidičského průkazu a šetří tím svůj čas. Tuto možnost má až 6 milionů klientů bank, kteří tak nepotřebují nikam chodit. Stačí se přihlásit pomocí Bank iD do Portálu dopravy.

Za dvacet dní je možné si nový řidičský průkaz vyzvednout na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Běžná výměna je zdarma a o nový řidičský průkaz lze požádat nejdříve 90 dnů před koncem platnosti. Novinkou od začátku letošního roku je, že řidiči v Česku s sebou už nemusejí vozit fyzický řidičský průkaz ani malý technický průkaz. Za zapomenuté doklady tak už motoristům nehrozí pokuty. Policejní kontrole bude stačit identifikační údaj, třeba rodné číslo. Podmínkou je, že řidičský průkaz je platný.

 

„Naplno se ukazuje, že digitalizace s využitím bankovní identity šetří čas i náklady jak lidem, tak firmám a institucím. A právě povinnost výměny osobních dokladů, v tomto případě řidičáků, které si musí většina běžných řidičů měnit jednou za deset let, je skvělou příležitostí pro využití Bank iD. Ušetří si tím minimálně jednu návštěvu úřadu, vše navíc vyřídí pohodlně a rychle online na dálku,“ řekl výkonný ředitel společnosti Bankovní identita Marek Růžička.

 

Bankovní identita je nejčastěji používaný způsob ověření totožnosti online, a to nejen při přihlašování do internetového bankovnictví. Je navíc bez dalších nákladů a zařizování. Tuto službu už v Česku použily čtyři miliony uživatelů. Jejich počet se každoročně zvyšuje. Lidé prostřednictvím této služby pro ověření totožnosti v roce 2023 uskutečnili 15 milionů transakcí vůči státní správě a čtyři miliony ověření na webech soukromých společností.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email