Dívka snědla želatinové proužky s HHC. Skončila v nemocnici

Chomutov – Chomutovští kriminalisté evidují případ požití cukrovinek tzv. želatinových proužků s obsahem látky HHC. Mladistvé, které byla tato cukrovinka podána, o obsahu HHC látky nejenže nevěděla, ale musela být po jejím požití hospitalizována ve zdravotnickém zařízení.

Kriminalisté na případu usilovně pracovali, ale nakonec byl odložen, neboť HHC je v naší zemi zatím legální. Jde zatím o první letošní případ v našem kraji. Podle MUDr. Evy Patrasové, ředitelky z Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje, mají za rok 2023 evidováno v Ústeckém kraji 25 intoxikací kanabinoidy. Diferenciace na konkrétní látku HHC se dosud neprovádí.

Ústecká nemocnice – urgentní příjem, psychiatrie, toxikologie, neeviduje za leden 2024 intoxikaci zmíněnými látkami. „V loňském roce jsme hospitalizovali na našem oddělení tři děti intoxikované HHC, jeden případ se stal v červnu, dva v srpnu. Poslední intoxikaci kratomem u dítěte jsme v listopadu roku 2022,“ doplnila informace primářka dětského a dorostového odděleni s perinatologickým centrem Nemocnice Most MUDr. Marie Váchová.

Zákazem prodeje produktů s obsahem HHC se zabývala vláda a minulý týden ve středu se shodla na dočasném zařazení HHC na seznam zakázaných látek, než bude tento seznam definitivně aktualizován. Jenže zákazníci se nyní snaží předzásobit, takže mezi lidmi bude i nadále k dostání dost produktů.

„Bohužel s produkty s obsahem HHC se můžeme setkat na trhu v různých formách např. jako cukrovinky ve formě gumových bonbonů. Prodávají se nejen v konopných automatech, ale také ve večerkách či online na e-shopech, tudíž si je může koupit kdokoliv jakéhokoliv věku. Látka HHC může mít silné a nežádoucí účinky. Může být nebezpečná, obzvláště pokud ji užije mladistvá osoba,“ uvedla policejní mluvčí Pavka Kofrová.

Protože tato látka není v rámci legislativy České republiky dosud nijak omezena, doporučují policisté rodičům, aby své děti poučili o její nebezpečnosti. „Po požití látek s obsahem HHC doporučujeme sledování dětí. Pokud se objeví příznaky jako ospalost, únava, závratě, tak kontaktujte lékaře,“  dodává MUDr. Marie Váchová.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email