Nemohu nečinně přihlížet tomu, co se kolem děje, říká Drbohlav

Co vede mladého člověka, který je úspěšným podnikatelem, vystoupit ze své komfortní zóny a začít se věnovat politice? Co pro něj znamená a jak vnímá problémy ve svém regionu? I na to jsme se zeptali místopředsedy strany PRO Matěje Drbohlava.

Matěj Drbohlav je mladý politik, který působil v minulosti jako krajský předseda Trikolory pro Karlovarský kraj, z níž ale vystoupil před komunálními volbami v roce 2022. Následně stál u zrodu nové politické strany PRO (Právo, Respekt, Odbornost) vedené advokátem Jindřichem Rajchlem a zastává post místopředsedy strany.
Na vašich oficiálních webových stránkách jsme se krátce dočetli o tom, proč jste se rozhodl vstoupit do politiky. Na nich uvádíte, že „nechcete jen nečinně přihlížet k dění v naší krásné zemi, ale chcete dělat konkrétní kroky pro budoucnost naší země a bojovat za to, aby měl každý člověk možnost a právo žít ve svobodné zemi s podmínkami pro slušný život vedoucí ke štěstí“. Můžete nám více přiblížit motivaci mladého úspěšného člověka, který se rozhodne jít do politiky, vystoupit tak ze své komfortní zóny a přijmout veškerá rizika spojená s výkonem „osoby veřejného zájmu“?

„Můj politický příběh začal tím, že jsem, jako manažer, pomáhal v komunálních volbách v Chomutově místním doktorům, aby se začala měnit lokální životní úroveň k lepšímu. Během kampaně jsem byl zastrašován kvůli poukazování na špatně probíhající výběrové řízení veřejné zakázky. Proto jsem si řekl, že nemůžu nečinně přihlížet tomu, co se kolem mě děje. Nikdy bych nečekal, že se začnu zajímat o veřejný život tak, jako teď.“

Co Vás vedlo k tomu, že jste zvolil angažmá v politické straně PRO (Právo, Respekt, Odbornost), kterou vede advokát a předseda Jindřich Rajchl? V čem Vám jsou myšlenky a program této strany blízké?
„Mé předchozí angažmá bylo u Václava Klause mladšího, kdy program je v mnoha bodech podobný, jako má strana PRO. S Jindřichem Rajchlem se známe mnoho let a zrovna Jindra byl jeden z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodl zapojit do strany PRO. Co se týká programu, tak se mi líbí, že je postavený na zdravém rozumu, který zastávají různí odborníci napříč Českou republikou,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Prvnizpravy.cz místopředseda PRO Matěj Drbohlav.
Nedávno jste byl na sjezdu strany PRO zvolen na pozici jednoho z místopředsedů. S jakými vizemi jste do strany přišel a jaké máte představy o tom, jak by mohla tato relativně nová politická strana uspět na naší domácí politické scéně?
„Mým cílem uvnitř strany je regionální rozvoj, správné a strategické fungování a založení spolku Mladé PRO. Tento rok nás čekají troje volby, při kterých bychom chtěli lidem představit, naše odborníky zabývající se současnou problematikou a děním v České republice. Náš program je v mnoha bodech zaměřen na celospolečenské dění a řeší všechny palčivé problémy. Zejména problémy seniorů, ale v mezigenerační návaznosti na podporu mladých rodin. Což nenabízí žádná jiná strana.“
 

Jako podnikatel a politik působíte převážně v Ústeckém kraji. Je to region, který má dlouhodobě oproti zbytku republiky své specifické problémy. Co podle Vás v současné době nejvíce trápí lidi z tohoto kraje?

„V Ústeckém kraji žiji rád a nikdy bych toto místo za nic nevyměnil. Je pravda, že je specifický a mnohdy problémový. Priority k řešení vnímám tyto: bezpečnost, nezaměstnanost a sociální věci. Politici se tu více flákají, než dělají a to je jeden z největších problémů.“
Psali jsme:
Jaká řešení vidíte, aby se lidé v kraji z Vámi zmíněných problémů dostali?
„Budeme v kraji pořádat „spanilé jízdy“ s Jindřichem Rajchlem, kde se vám představí i naši odborníci. Mezi ně patří například Ing. Ivana Turková Ph.D., která se zabývá sociálními věcmi. Zastávám prioritně názor, že příjem z práce či podnikání se musí vyplatit více, než pobírání dávek. Co se týká nezaměstnanosti, tak místo toho, aby došlo k stabilizaci v této krizové době, tak dojde k jejímu zvýšení. Během roku 2026 dojde k útlumu těžby uhlí a zavření dolu ČSA, kde jednorázově přijde o práci přibližně 1.000 lidí včetně jejich rodin. Budu rád, když si naše názory přijdete poslechnout osobně.“
zdroj:prvnizpravy.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email