Českým zemědělcům došla trpělivost, omezili dopravu na Chomutovsku

Chomutovsko – Okolo deváté hodiny se začaly 15.1. 2024 sjíždět první zemědělské stroje na plochu letiště v Březně u Chomutova. V deset hodin kolona vyrazí do Chomutova a odsud na Horu Sv. Šebestiána. Tam se otočí a vyjedou opět na letištní plochu. Celá akce má přiměřenou formou vyjádřit podporu německým kolegům a upozornit na nespokojenost se směrováním českého zemědělství.

Krátce po deváté hodině už byly na místě výjezdu zemědělci ze Slánska, Mostecka, Rakovnicka, Chomutovska i Lounska. Očekává se kolona čítající asi osmdesát strojů.

Zemědělských strojů má být okolo osmdesáti. V deset hodin se spanilá jízda vydá do Chomutova, kde zemědělci projedou centrum města a pak vyrazí na Horu Svatého Šebestiána.

„Sešli jsme se s tu kolegy, abychom podpořili německé zemědělce, kteří jsou pro nás inspirací a obdivujeme jejich jednotu. Chystané změny v zemědělství, které oni kritizují, dopadají i na nás. Byli bychom rádi, kdyby se situace začala řešit i v Česku. Chceme povzbudit naše republikové svazy a komory, aby se problémy neřešily jen na úrovni okresů, ale i celé republiky,“ vysvětlil pro veřejnost podstatu akce zemědělec Jakub Bodnárik.

Má jít o poklidný a přiměřený protest, který nemá za cíl vysypávání hnoje a dalších zemědělských produktů na komunikace.

„Dříve jsme byli soběstačný stát, teď se vše dováží. Jen se zvedají daně, stoupají ceny pohonných hmot, hnojiv, jaké jsou ceny výkupu našich plodin. Výsledkem je, že v obchodech jsou cizí produkty místo našich. Potřebujeme nějakou podporu.“ zaznívalo z řád protestujících zemědělců.


Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email