Poslední zastupitelstvo Chomutova 2023 vystřídal policií obviněného Dindu, lidmi nezvolený Štefanov

Na posledním jednání chomutovského zastupitelstva v roce 2023 se odporoučeli hned dva politici. Jedním z politiků byl policií obviněný, bývalý první náměstek primátora David Dinda (Nový Sever) a druhým, kdo podal rezignaci byl David Palán (Pro Chomutov). A tak začala v radě akce „kulový blesk“.
Oba politici, kteří skončili v zastupitelstvu, nahradili Milan Štefanov (Nový Sever), který měl v minulosti také  opletačky s policií a čelil trestnímu obvinění. Štefanov, kterého  ve volbách občané nezvolili a nedostal důvěru voličů se do zastupitelstva se propasíroval až po odchodu DIndy jako náhradník. Na přímou otázku zastupitele Bystroně o tom, jak je na tom Štefanov se svým trestním stíháním neodpověděl, snažil se vyhýbavě hovořit o tom, že to trvá od roku 2018, ale o tom, že by bylo trestní stíhání vůči němu zastaveno a případ odložen se jediným slůvkem nezmínil. Štefanov i přes své trestní škraloupy složil slib zastupitele a morálku tak bez mrknutí oka koaliční spojenci přešli bez mrknutí oka.
Chvílemi to vypadalo na jednání chomutovského zastupitelstva jako na policejní úřadovně, kde se politici zpovídají z toho, kdo a za co má od orgánů činných v trestním řízení sděleno obvinění, nebo je vyšetřován, či v nejlepším případě zatím jen chodí na výslechy.
Primátor Hrabač (ANO) se v průběhu politické rošády, kterou se díky rozpadu rady snažil recyklovat,  několikrát obracel na právní odbor, který musel zavádějící výklady zastupitelů uvést na pravou míru, aby se opět navolili noví činovníci na posty radních a náměstků a koalice se nerozpadla.
Politik Štefanov z Nového Severu byl v minulosti kritizován za napojení na veřejné rozpočty pomocí městských organizací, které konzumují veřejné peníze v desítkách miliónů a dál tyto peníze rozdělují do soukromých firem napojených a veřejné struktury. Podle politických funkcí, které bude Štefanov opět zastávat, tak se střetu zájmů opět nevyhne.
Zastupitelé zvolili do funkce také druhého náměstka primátora Milana Petriláka (ANO), který tak převzal většinu kompetencí po obviněném Davidu Dindovi (Nový Sever). Ten na funkci rezignoval k 1. listopadu, po té co se prosáklo i jeho trestní obvinění v kauze převyšující dvanáct miliónů korun z veřejného rozpočtu. Do funkce prvního náměstka a tím i statutárního zástupce primátora se posunul Milan Märc opět z Nového Severu, a tak se stal mezi „slepými králem“.
První náměstek Märc bude mít stejně jako dosud v péči odbor sociálních věcí a školství, nově pod něj přechází také odbor vnějších vtahů. Metodicky bude řídit a dohlížet na činnost organizací Sociálních služeb Chomutov a Chomutovské knihovny. Touto kosmetickou změnou si Märc zajistil místo primátorské křeslo.

Protože dva členové zastupitelstva rezignovali, na volené mandáty, tak museli nastoupit náhradníci, kteří volbami neprošli. Místo Davida Palána z hnutí PRO Chomutov, který složil mandát k 30. listopadu, se nově zastupitelem stal Michal Vlach. Křeslo po Davidu Dindovi z Nového Severu pak obsadil lidmi neoblíbený Milan Štefanov, ten byl dokonce hned zvolen také členem rady města.

Milan Petrilák obdržel při volbě do rady plný počet hlasů všech zastupitelů (35), kteří mu dali svou důvěru, ale Milana Stefanova ve volbě nepodpořilo pět zastupitelů, kteří mu důvěru nedali stejně jako voliči při řádných volbách. Štefanov se opět stal mezi zastupiteli „Černou ovcí“.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email