Cesta Dindy z vysněné náměstkovské židle mimo politiku

„Neznám detail a rozsah obvinění, ale musím říct, že jsem překvapený,“ uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO), který se 27.9. 2023 dozvěděl, že jeho koaliční partner a náměstek David Dinda (Nový Sever) se zřejmě po sdělení obvinění krajským odborem hospodářské kriminality rozhodl na funkci rezignovat.

Dindu policie obvinila ze spáchání trestného činu, kterého se měl dopustit jako politik v roce 2016. Veřejně oznámil svou rezignaci a odchod z politiky s tím, že tak učiní až na jednání zastupitelstva města dne 20. listopadu 2023, a to včetně podrobného komentáře.

O tom, že vždy jednal ve veřejném zájmu okamžitě Dinda vyprávěl místním novinářům, ti ho ochotně velebili a vylíčili jako slušného člověka. Ale media úplně zapomněla na to, že policie určitě nesděluje obvinění ze spáchání trestného činu každému na potkání a bez jakýchkoli důkazů. Možná proto se Dinda uchýlil k tomu, že o svém obvinění se blíž nechtěl vyjadřovat  s odkazem na neveřejné vyšetřování případu orgány činnými v trestním řízení.

I přes to se dostala ven informace, že Dindovo obvinění ze spáchání trestného činu se má týkat jeho hlasování a vyjádření k podpoře hokejového klubu Piráti Chomutov, jak uvedl na svém facebookovém profilu.

Akce kulový blesk přinesla ztrátu pozice náměstka z Nového Severu

Sestava tří nejvyšších představitelů Chomutova dopadla ztrátou jednoho ze dvou náměstků.  Hnutí ANO má v radě primátora a navíc jednoho náměstka, o kterého přišel Nový Sever, který má jen jednoho náměstka. Zastupitelé na místo, které zastával politik Dinda (Nový Sever) zvolili do funkce druhého náměstka primátora Milana Petriláka (ANO), který tak po trestně stíhaném Dindovi převzal většinu kompetencí. Do funkce prvního náměstka se posunul Milan Märc (Nový Sever) a stal se tak mezi „slepými králem“.

Celou rošádu spustilo právě trestní stíhání Dindy.

Kauzy, které jsou často spojeny s kradením veřejných peněz za bílého dne  podvodným chováním a zpronevěrami je celá řada, ale když se jedná o částku 12, 5 miliónů, tak už nejde jen tak o nějaký poklesek, ale zde se trestní sazba může výrazně lišit. Dindovo způsoby při rozdělování veřejných peněz byly pro policii už daleko za hranou zákonnosti. Ale jako náměstek skončil, teprve ve chvíli, kdy mu bylo obvinění sděleno, to znamená, že policie jeho skutky již nějakou chvíli prošetřovala. Vše má svá pravidla.

V řadách chomutovských zastupitelů došlo ještě na další rošády, protože hned dva členové zastupitelstva složili mandáty, a tak na uvolněná místa nastoupili náhradníci, kteří neprošli sítem voleb.

Místo Davida Palána z hnutí PRO Chomutov, který složil mandát k 30. listopadu se nově  stal zastupitelem Michal Vlach. Po stíhaném Dindovi z Nového Severu došlo na složení slibu náhradníka, který je opět policií prošetřovaný. Jedná se o známou politickou osobu  z Nového Severu, Milana Štefanova. Ten byl většinou zastupitelů propasírován i do rady města, kde působil v minulém volebním období. A tak se kruh uzavírá a staronová partička je opět pohromadě.

Dinda definitivně skončil jako náměstek primátora

Politické hnutí Nový Sever, které ve volbách obdrželo bramborovou medaili a přesto složilo s hnutím ANO 2011 koalici. Definitivně přišlo o prvního náměstka primátora Dindu. Navenek suverénně vystupující politik, zjevně s velikou podporou místních medií se stal zklamáním mnohých občanů, kteří dali dnes Dindovi ve volbách svůj hlas.

Dinda, byl s protizákonným jednáním policií seznámen už v září, ale pozice prvního náměstka chomutovského primátora se vzdal až k 1. listopadu. Na zastupitelstvu stále Dinda seděl v křesle náměstka primátora i přes to, že již měsíc funkci nevykonával. To znejistilo některé zastupitele. Celá nešťastná situace je dalším otazníkem, který nahrává spekulacím o tom, jaké vlastně jsou vztahy mezi vládnoucími politiky a zdali kromě koaličního spojenectví za vším není další pouto, které koaliční politiky spojuje.

Hned dva trestné činy měl spáchat Dinda při výkonu zastupitelského mandátu, a to v roce 2016, kdy jako politik byl zároveň v jednu chvíli propojen s extraligovým hokejovým klubem Piráti Chomutov, který byl v  dluzích, a žádal od města dotaci ve výši 12,5 milionu korun. Navíc je nezpochybnitelné, že v té době politik Dinda pro klub pracoval.

Krátce po složení politické funkce Dinda nastoupil jako šéf marketingového týmu hokejového klubu HC Sparta Praha, a tak se veřejně zcela odstřihl od Chomutova. V investicích poletovaly Dindovi každý rok stovky miliónů veřejných peněz, nejen z kapes občanů Chomutova, ale národních i evropských zdrojů.

Zvratů v v chomutovské politice není nikdy dost. Co čeká občany zítra? Tento příběh nejspíš ještě nekončí.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email