Artur Omarov se po získání bronzu z mistrovství světa připravuje na olympiádu

Zápasník Artur Omarov vybojoval na mistrovství světa v Bělehradu bronzovou medaili a zároveň si zajistil účast na olympijských hrách v příštím roce v Paříži. Reprezentant v řecko-římském stylu porazil v duelu o třetí místo ve váhové kategorii do 97 kg litevského soupeře Mindaugase Venckaitise 3:1 na body a navázal na bronz z dubnového mistrovství Evropy v Záhřebu.

Pětatřicetiletý Omarov na šampionátu prohrál jen čtvrtfinálový duel se světovou jedničkou Arturem Aleksanjanem z Arménie. Další čtyři soupeře porazil, do boje o bronz postoupil po triumfu v opravném pavouku nad loňským vicemistrem Evropy Nicuem Samuelem Ojogem z Rumunska. Pro český zápas získal na světovém šampionátu první medaili od roku 2007, kdy v Baku skončil rovněž třetí Marek Švec.

Artur Omarov na  mistrovství světa v řecko-římském v roce 2023 zápase v Bělehradu vybojoval bronz, a tak si zajistil účast na olympijských hrách, které se budou konat v letošním roce.


Jak probíhala tvá příprava a jaký byl tvůj tréninkový režim?

Příprava probíhala celkem dobře. Pár soustředění a turnaje. Měli jsme nějaký menší bolístky, ale to je naprosto normální.

Co ti před utkáním nejvíc pomáhá se koncentrovat a co tě naopak dokáže rozhodit?

Pomáhá mi, když vím, že jsem v přípravě udělal všechno správně a rozhodí mě právě to, že nejsem dobře připraven.

Jaký je tvůj rituál před zápasem?

Zakroužím párkrát rukama dopředu na žíněnce ?

Jak se cítíš, když reprezentuješ svou zemi na mezinárodní úrovni?

Cítím hrdost a zároveň i zodpovědnost.


Artur Omarov přijal na konci minulého roku pozvání a blahopřání od místních zastupitelů města Chomutova, kde žije a trénuje v době, kdy není na zahraničních soustředěních.

Mezi trénováním a přípravou na olympiádu, která bude v roce 2024 v Paříži, což je aktuální meta cílevědomého zápasníka se konalo v roce 2022 mistrovství ČR v řecko-římském zápase v Chomutově. Zde Omarov potvrdil, že jeho sportovní kariéra se blíží k vrcholu.

Výsledky se daly tak trochu předpovídat.

První místo, Omarov Artur – Czech wrestling Chomutov, druhé Janda Jan – Havlíčkův Brod a třetí příčku získal Pfeifer Josef – Czech wrestling Chomutov

„První souboj jsem měl s Jandou z Havlíčkova Brodu. Vše trvalo asi čtyřicet vteřin s výsledkem 9:0. Druhé utkání byl volný los a čekal jsem na dalšího soupeře. Tím byl Hajný z Nejdku, ale ten nenastoupil. Další utkání proběhlo Pfeiferem. Vše skončilo asi po třiceti vteřinách na lopatkách. Poslední, páté kolo byl mým soupeřem Herman s výsledkem 8:0 opět na lopatkách,“ doplnil Artur.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email