PRUNÉŘOV: O těžbě lithia na Cínovci rozhodne Skupina ČEZ příští rok

prumerov 22

V roce 2023 chtěla Skupina ČEZ rozhodnout o těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách. Na Cínovci jsou zhruba tři procenta známých světových zásob lithia, jehož cena v posledním roce roste. Samotná těžba by mohla začít za 4 roky. V budoucnu by měl v lokalitě Sedmihůrky nedaleko Dubí vzniknout zcela nový důlní areál. Těžaři zde chtějí kromě lithia těžit i cín a wolfram. Kromě jiného se plánuje i stavba továrny na baterie tzv. gigafactory a uhelná lokalita Prunéřov se v příštích letech změní v laboratoř zelené energetiky. Lokalita Prunéřov je pro stavbu této továrny vhodná i z toho důvodu, že má dostupnou technickou infrastrukturu. Plánovaná gigafactory, by mohla vyrobit baterie o kapacitě více než 30 gigawatthodin, což vystačí pro 400 tisíc až 800 tisíc osobních automobilů ročně.

S německými investory se situace v letošním roce výrazně změnila, protože rozhodnutí, která původně měla padnout na území České republiky byla realizována v jiných ekonomikách, které mají nižší náklady, zejména v cenách elektřiny, kde současná vláda drží první místo a je široko, daleko nejdražší.

Lákání zahraničních české vlády, které vytvořila jedny z nejhorších podmínek k podnikání mnozí zahraniční investoři rychle prokoukli a nemuseli ani moc pátrat, protože krachy mnoha firem, které měli více než stoletou tradici museli vyděsit i investiční dobrodruhy, natož protřelé kolonizátory evropských ekonomik, kterým vévodí Německo a Francie. Tyto země v české republice zcela ovládají obchod z potravinami a významně ovlivňují zakázky v dopravních stavbách, kde vlastní i mnohé kamenolomy, a tak čeští podndikatelé ztratili vliv na cenotvorbu, kdy si v Čechách kupují suroviny od západních firem, které zde také mnohé suroviny těží a určují cenu pro nekonkurence schopné české firmy.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.