Česko uctí památku obětí z filozofické fakulty, je Den státního smutku

Česká republika dnes uctí památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek – státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezní kostelní zvony. Lidé vzdají úctu zemřelým a soustrast pozůstalým minutou ticha, setkají se na pietních akcích i bohoslužbách. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, dnešní program změnily i televizní stanice.

Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na lidských životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Podle policie na škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity.

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě začne hodinu před polednem zádušní mše za oběti střelby, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner. Mezi účastníky bude i prezident Petr Pavel. Bohoslužby připomínající oběti tragického útoku se uskuteční také v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, v ostravské katedrále Božského Spasitele a na dalších místech.

Hasiči v poledne vyjedou s technikou před stanice a uctí oběti tragédie minutou ticha. Na chvíli se zastaví například obsluha a prodej v obchodech či odbavování cestujících na pražském Letišti Václava Havla.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email