Americká zbraň AR-15, kterou ve čtvrtek vraždil střelec, je oblíbená u masových vrahů v USA

Podle dostupných informací použil David K., který ve čtvrtek zabil v Praze 14 lidí, zbraň AR-15 s optikou. Ta byla vytvořená v šedesátých letech minulého století v USA, se stala jednou z nejkontroverznějších a nejdiskutovanějších palných zbraní na světě. Původně navržená pro vojenské účely, AR-15 se stala středem pozornosti kvůli svému masovému rozšíření mezi civilisty a použití v několika hromadných střelbách.

AR-15 vznikla v šedesátých letech pod americkou společností Armalite Corporation. Původně byla vyvinuta jako vojenská puška pro potřeby americké armády. V roce 1963 byla práva na zbraň prodána společnosti Colt’s Manufacturing Company, která začala masově vyrábět dostupnou verzi označenou jako AR-15. Tato zbraň získala popularitu především pro svou modularitu, spolehlivost a snadnou údržbu.

AR-15 je samonabíjecí puška, která je známá pro svou lehkost, přesnost a nízký zpětný ráz. Používá střelivo kalibru .223 Remington nebo 5.56x45mm NATO. Klíčovou vlastností AR-15 je její modulární design, což umožňuje střelci snadno přizpůsobit zbraň podle svých preferencí a požadavků. Je tedy možnost přizpůsobení délky hlavně, pažby, optických zařízení a dalších doplňků.

AR-15 se stala oblíbenou zbraní mezi civilisty ve Spojených státech. Je využívána pro sportovní střelbu, lov, ale také jako zbraň pro sebeobranu. Její popularita se dále zvýšila díky obecně dostupným variantám a dostupnosti na trhu. Mnozí vlastníci AR-15 oceňují její výkonnost a flexibilitu pro různé účely.

Přestože AR-15 získala popularitu mezi střelci a vášnivými zastánci zbraní, také se stala středem debat a kontroverzí. Zbraň byla použita při několika masových střelbách, což vyvolalo otázky ohledně regulace a kontroly dostupnosti takto výkonných zbraní ve společnosti.

Tato zbraň byla použita například při mediálně známých střelbách v Texasu, Nashvillu, Louisville, v Buffalu nebo Uvalde. AR-15 se také stala preferovanou zbraní extremistických organizací. Diskuse ohledně zákonnosti, omezení a kontroly AR-15 proto pokračují nejen ve Spojených státech, ale i v dalších zemích.

Zbraň AR-15 je technologicky pokročilá a oblíbená zbraň mezi střelci, ale zároveň vyvolává složité otázky ohledně bezpečnosti ve společnosti a potřeby regulace, zejména s ohledem na její oblíbenost u masových vrahů.

zdroj: eurozpravy.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email