Do zooparku přijela losí slečna z Dánska. Hned dostala krásné jméno

Losí výběh v chomutovském zooparku už obývá vytoužená trojice. Po mladém samci, kterého zoopark přivezl loni v létě z Německa, se podařilo získat roční samici z dánského safari parku v Ebeltoftu. Oba dělají společnost sedmileté losici Quanitě, která už v zooparku přivedla na svět několik potomků.

Dánskou losí slečnu přivezli do Chomutova ve středu, ta se hned začala ve výběhu zabydlovat. „Konečně máme trio, kterou jsme si přáli,“ raduje se ředitelka zooparku Věra Fryčová. Jak prozradila, v zooparku se o to snažili od chvíle, kdy uhynul samec Max a losice Quanita zůstala ve výběhu sama. Jenže najít vhodná zvířata není úplně samozřejmá záležitost. „Trvalo to přes dva roky. O to větší teď máme radost,“ dodává ředitelka.

Chovatele ze zooparku čekal po příjezdu losice ještě jeden příjemný úkol – vybrat jí jméno. Na rozdíl od samce Joniho totiž v dokumentech žádné neměla. A tak došlo na kalendář s dánskými jmény. „Hledala jsem nějaké, které se dá i dobře počeštit, abychom na ni mohli hezky volat,“ vysvětluje chovatelka losů Petra Zálešáková. A tak padla volba na Johanne. „Jméno tak má dánské, podle svého původu. Ale pro nás bude Johanka,“ usmívá se chovatelka.

Losy evropské chová zoopark od roku 1980 a má za sebou řadu úspěšných odchovů. Chovatelé teď doufají, že současná trojice v následujících letech přivede na svět další potomky. V případě Johanky to bude vzhledem k jejímu mládí nejdřív až napřesrok. To Quanita už je zasloužilá matka. A protože právě skončilo období říje, není vyloučeno, že je znovu březí. „Samozřejmě bychom si to přáli, ale teď to ještě říci nedokážeme,“ dodává vedoucí zoolog Miroslav Brtnický.

zdroj/ foto: zoopark.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email

Top

KOMERČNÍ ČLÁNEK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.