Rozpočet Chomutova se propadá do mínusu o 221 milionů .

Rozpočtem města Chomutova v příštím roce má hospodařit s 1,73 miliardy korun. Tato suma je o 163 milionů více než v letošním roce. Ale město má hospodařit se značným schodkem. Vyrovná ho díky údajně naspořeným prostředkům.

„Výdaje výrazně převyšují příjmovou stránku rozpočtu, který je deficitní ve výši 221 822 300 korun. Co se meziročně navýšilo, jsou nárůsty vstupů kvůli inflaci, stále tam jsou dopady energetické krize, ačkoli se nám ceny vylepšily, a samozřejmě u některých organizací došlo k valorizaci platů. Rozpočet je hodně navýšený také na službách pro obyvatelstvo,“ doplnil. Město například na rozdíl od řady dalších měst v okolí nezvyšuje poplatek za odpad,“ informoval ekonom města Jan Mareš

Zároveň úředník poukázal na rekordní míru plánovaných investic, které mají přesáhnout 394 milionů korun. Vůbec největší investiční akcí bude pokračující obnova objektu bývalé vojenské správy v Chelčického ulici. Jedná se o část kdysi slavného Hotelu Scherber. Do budoucna v domě bude část kanceláří magistrátu.

Celkové náklady by měly dosáhnout 120 milionů korun, z toho zhruba polovina bude proinvestovaná v příštím roce. „Předpokládáme, že by se rekonstrukce měla dokončit ve druhé polovině příštího roku. Následně objekt dovybavíme a můžou se tam stěhovat kolegové,“ nastínila vedoucí odboru investic a rozvoje Hana Nováková, kterou do nedávna řídil policií trestně obvinění náměstek primátora David Dinda (Nový Sever), který z funkce odstoupit teprve ve chvíli, když mu policisté sdělili obvinění hned z několika trestných činů, kterých se měl dopustit na veřejných penězích jako politik.

Podle odboru investic záměr prodražilo několik skutečností. Než byl vypsaný tendr, vzrostly ceny za stavební materiál i práci. Objekt měl navíc narušenou statiku a krovy napadené dřevomorkou.

Investice města za poslední roky

2021: 143,3
2022: 302,5
2023 (do září): 233,9
plán na rok 2024: 394,9

Druhou největší investicí má být spojená s hospodařením s dešťovou vodou. V obou areálech Technických služeb se má dešťová voda svádět ze střech do obřích retenčních nádrží, aby ji organizace mohla podle potřeby odčerpávat a využívat například k zálivce. Jedná se o investici za zhruba 40 milionů korun, z 80 procent ji ale vykrývá dotace, kterou už má město schválenou.

Okolo 65 milionů půjde také do oblasti dopravy, kde se jedná o více záměrů. K nim patří  nové přechody pro chodce například v ulici Blatenská, rekonstrukce křižovatky v ulicích Lipská a Kostelní, nebo další etapa obnovy komunikací na sídlištích.

Nejvíc si z celkového rozpočtového koláče ukousnou úředníci za výkon veřejné správy, a to 449 milionů korun. Je to o 93 milionů více než v letošním roce. Na dopravu půjde 207 milionů a na tělovýchovnou a zájmovou činnost 206 milionů. Bezpečnost a veřejný pořádek si vyžádají více než 97 milionů. To představuje navýšení o takřka 8 milionů oproti letošnímu roku.

Město má kontokorentní úvěr ve výši 300 milionů korun.

Primátor Chomutova upozornil, že rozpočet pro následující rok může ovlivnit jedna velká neznámá. „Otázka zůstává nad konsolidačním lomeno daňovým balíčkem. Zatím nevíme, co přinese,“ upozornil Hrabáč (ANO) .

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email