Trestně stíhaný politik Dinda definitivně skončil jako náměstek primátora

Politické hnutí Nový Sever, které ve volbách obdrželo bramborovou medaili a přesto složilo s hnutím ANO 2011 koalici definitivně přišlo o prvního náměstka primátora Davida Dindu, ten je policií stíhán pro trestné činy související s výkonem politického mandátu. Navenek suverénně vystupující politik, zjevně s podporou místních medií se stal velikým zklamáním mnohým občanům, kteří dali dnes policií obviněnému Dindovi ve volbách svůj hlas.

Dinda, byl s protizákonným jednáním policií seznámen už v září, ale pozice prvního náměstka chomutovského primátora se vzdal až k 1. listopadu. Na zastupitelstvu stále Dinda seděl v křesle náměstka primátora i přes to, že již měsíc funkci nevykonával. To znejistilo některé zastupitele. Celá nešťastná situace je dalším otazníkem, který nahrává spekulacím o tom, jaké vlastně jsou vztahy mezi vládnoucími politiky a zdali kromě koaličního spojenectví za vším není další pouto, které koaliční politiky spojuje.

Hned dva trestné činy měl spáchat Dinda při výkonu zastupitelského mandátu, a to v roce 2016, kdy jako politik byl zároveň v jednu chvíli propojen s extraligovým hokejovým klubem Piráti Chomutov, který byl v  dluzích, a žádal od města dotaci ve výši 12,5 milionu korun. Navíc je nezpochybnitelné, že v té době politik Dinda pro klub pracoval.

Své rozhodnutí, které otřásá koaliční smlouvou  politik učinil až poté, co mu policie sdělila obvinění z několika trestných činů v souvislosti s čerpáním dotace ve výši 12.5 miliónů korun na vrub města Chomutova. Jméno nového náměstka po odstoupivším Dindovi ale  zatím není známo.

„Trestného činu jsem se měl dopustit tak, že jsem při projednávání žádosti o dotace sportovní organizace neoznačil jedno z několika formálních čestných prohlášení jednoho z žadatelů za nepravdivé,“ oznámil na zastupitelstvu své podvodné jednání Dinda.

Na pondělním zasedání zastupitelstva Chomutova Dinda také oznámil, že složí i mandát zastupitele.

Policie ČR se případem zabývá, ale k vůli probíhajícímu vyšetřování se z taktického hlediska zatím nebude blíže vyjadřovat, aby nebylo ohroženo, nebo zmařeno probíhající trestní řízení.

Dinda si podal na policii stížnost proti zahájení trestního stíhání. Krátce po složení politické funkce nastoupil jako šéf marketingového týmu hokejového klubu HC Sparta Praha.

Nového prvního náměstka primátora by mělo zastupitelstvo volit již na prosincovém zasedání. Podle původní koaliční dohody s vítězným hnutím ANO získal Nový Sever dva posty náměstků. Politická vyprázdněnost hnutí Nový Sever však  pokračuje dál, protože pozici může údajně obsadit zástupce za hnutí ANO, to potvrdil primátor Chomutova Marek Hrabáč (ANO).

Celková situace se tak na chomutovské radnici bude měnit. Otázkou bude zdali bude pokračovat současná koalice, ve které Nový Sever může hrát zjevně páté kolo u vozu.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email