Budou školy v pondělí zavřené?

Chomutov – Pedagogové, ale i rodiče dětí školou povinných s napětím čekají na výsledky jednání ministra školství a odborů. Podle toho, jak jednání dopadne, se totiž školy rozhodnou, zda v pondělí vstoupí do stávky. Hlavně rodiče malých dětí tak budou zatím v nejistotě čekat, zda musí na pondělí shánět hlídání pro své děti, případně si vzít v práci dovolenou.

Mají školy právo zcela zastavit provoz a nezajistit pro nejmenší školáky hlídání? Mohou zrušit obědy? Takové otázky se honí momentálně rodičům v hlavách. Odpověď podala vedoucí odboru sociálních věcí a školství Městského úřadu Litvínov Veronika Knoblochová: „V případě stávky mají školy právo svůj provoz zcela uzavřít bez náhrady. Samozřejmě peníze za oběd dětem ze záloh odečtou. Možnost stávkovat je zaručené právo ze zákona. Školy tedy nemůžou být popotahované za to, že nezajistí dětem hlídání.“ Rodiče nemohou ani uplatnit nárok za ušlou mzdu.

Většina škol nyní vyčkává, jak dopadne jednání ministerstva se školskými odbory, to se uskuteční ve středu. Některé školy o možnosti zapojení informují na svém webu. „Kolik škol se zapojí, budeme s jistotou vědět až v druhé polovině týdne,“ potvrdila mluvčí magistrátu Marie Heřmanová. Některé školy se už definitivně rozhodly a najít je můžete na interaktivní mapě. Že se do stávky zapojí např. základní škola v Březně u Chomutova se už dozvěděla maminka prvňačky Jitka Fárová: „Jsem v cizině, na třídní schůzce mě zastoupili rodiče a hned mi volali, že škola stávkovat bude a že máme dětem odhlásit obědy.“

Někteří rodiče těch školáků, kterým se uzavřou školy, to budou řešit formou home-office, jiní si vezmou sickday, pokud takovou možnost mají. Další využijí babičky a dědečky. Někteří ale takovou možnost nemají a budou to řešit formou dovolené, případně i neplaceným volnem.

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email