Opoziční návrhy na přidání peněz důchodcům vláda odmítla

Praha – K opozičním návrhům na přidání peněz důchodcům nad lednovou zákonnou valorizaci zaujala dnes vláda záporné stanovisko. Novinářům to po jednání řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Poslanci hnutí ANO navrhli penzistům přilepšit o 500 korun měsíčně a poslanci hnutí SPD o 230 korun měsíčně. Podle prakticky shodných stanovisek ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) k novelám by byly jejich finanční dopady mimo reálné možnosti státního rozpočtu. Obdobně jako ministerstvo práce a sociálních věcí upozornil na to, že zvýšené výdaje by pokračovaly i v dalších letech.

Předkladatelé obou novel argumentují zejména růstem cen v poslední době. Poslanci ANO odhadli rozpočtové náklady přidání 500 korun měsíčně na 17 miliard korun v příštím roce, poslanci SPD u přilepšení 230 korun na 9,7 miliardy korun. Zákonodárci návrhy do konce roku velmi pravděpodobně neschválí, platit tedy nebudou. Šalomoun řekl, že návrhy směřují proti veškerému úsilí vlády o konsolidaci veřejných rozpočtů i proti návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Opoziční snahy podle Stanjury „zcela opomíjejí udržitelnost důchodového systému i udržitelnost veřejného financování“. Ministr financí v připomínkách podotkl, že příjemci důchodů byli jako jediná skupina obyvatel alespoň částečně ochráněni před vysokou inflací. Ministerstvo práce a sociálních věcí ve stanovisku sdělilo, že přidání penzistům nad zákonnou valorizaci by prohloubilo schodek státního rozpočtu a dlouhodobě by zhoršilo bilanci mezi příjmy a výdaji důchodového systému.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády uvedl, že opozice rozpočtové dopady návrhů vůbec neřeší. U návrhu hnutí ANO, které má zkušenosti z vlády, ho překvapuje i předložení materiálu v okamžiku, kdy už by i v případě schválení bylo nereálně výplatu připravit. Česká správa sociálního zabezpečení by na přípravu potřebovala tři až čtyři měsíce, podotkl.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle již schváleného vládního nařízení o valorizaci zvýší od ledna všem stejně o 360 korun za měsíc. O tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu, podle ministerstva práce plně kryje růst cen od posledního zvýšení penzí. Opoziční předlohy by přidaly mimořádné částky do zásluhové procentní části důchodu. Při souběhu nároku na výplatu více důchodů by náležely příjemci jen jednou.

Starobní penze pobírá od České správy sociálního zabezpečení 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 479.000. Průměrný starobní důchod činil na konci června 20.233 korun. Podle údajů ministerstva práce by se měl v lednu dostat nad 20.600 korun. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí pak ještě systémy ministerstev obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o několik tisíc vyšší.

zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email