Německo začíná s kontrolami na hranicích s ČR, týkat se budou i dálnic

Berlín – Německo spustí dočasné stacionární kontroly na hranici s Českem ještě dnes večer, mimo jiné na dálnici z Prahy do Drážďan. ČTK to dnes řekl mluvčí spolkové policie, podle kterého mohou kontroly začít každým okamžikem. Mluvčí rovněž uvedl, že policie právě dokončuje potřebné přípravy.

Česko je podle Fialy na zavedení kontrol na hranicích s Německem připraveno

Česko je na zavedení namátkových kontrol na hranicích s Německem připraveno, uvedl dnes premiér Petr Fiala (ODS) po ohlášení německých stacionárních kontrol na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem. Fiala v dnešním pořadu Českého rozhlasu Radiožurnál zdůraznil, že nejde o opatření proti ČR a nelze je řešit bilaterálně. S odkazem na obdobné kroky na česko-slovenské hranici uvedl, že on ani česká vláda nepřijímají taková rozhodnutí s radostí. Jednání s Německem podle něj „proběhla celá řada“.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová dnes sdělila Evropské komisi, že prodlužuje také pohraniční kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny již v roce 2015. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který dnes s Faeserovou hovořil, budou kontroly probíhat v namátkovém režimu, podobně, jako Česko kontroluje hranice se Slovenskem. Důvodem kontrol jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Česká vláda minulý týden ve středu rozhodla, že namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem původně ohlášené na deset dní budou pokračovat do 2. listopadu. Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici od středy 4. října.

V Německu letos požádalo o azyl přes 200.000 lidí a není vyloučeno, že do konce roku by jich mohlo být až 400.000. Do řešení migrační krize se proto vložil i spolkový kancléř Olaf Scholz, který v pátek jednal se šéfem opoziční CDU Friedrichem Merzem a se zástupci spolkových zemí. Schůzka posloužila k výměně názorů a ujasnění postojů, protože kancléř usiluje o celoněmeckou dohodu, která by pomohla migraci zvládnout.

zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email