V Klášterci se ptáčkům se v nových budkách tuze líbí

V letošním roce přibylo v Klášterci nad Ohří 30 nových bytových jednotek. Neslouží však lidským bytostem, ale zpěvnému ptactvu. Na jaře se vyvěsilo 20 budek a na začátku října přibylo dalších deset. O správnosti rozhodnutí svědčí 100% obsazenost všech 20 ptačích obydlí instalovaných na jaře.

Nejvíce se bydlení líbí našemu sýkorce, což je náš nejhojnější zpěvný pták, ale svoje místo k hnízdění tam našel brhlík i rehek zahradní a domácí. Aby se hnízdní budka zpěvným ptákům zalíbila, musí se řídit nepsanými pravidly pro její vyvěšování. Budka by měla být na klidném a nerušeném místě, ani nízko či vysoko nad terénem. Přímé slunce není dobrá volba, vletový otvor proti větru a dešti také není to nejlepší řešení. Budky ale neslouží pouze k hnízdění. Na podzim a v zimě jsou také úkrytem před nepřízní počasí a dravci, zároveň slouží i k přenocování. Protože každý ptačí druh při stavbě svého hnízda používá jiný stavební materiál, je nutné vždy na podzim budku vyčistit a zkontrolovat její technický stav, popřípadě ji opravit. Jen tak se dočkáme toho, že příští jaro budou všechny budky opět obsazeny.

Mimochodem – v kláštereckém regionu je vyvěšeno celkem 50 budek pro zpěvné ptactvo. Všem těm, kteří se o to zasloužili a starají se o ně, patří velký dík za jejich práci.

autor: František Kroupa

zdroj: klasterec.cz

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email