Lidé si připlatí za elektřinu. Účet může vyskočit až o 10 %

Stát už nemá peníze na to, aby lidem dál dotoval ceny energií. Po započtení všech poplatků a daní se pak cena každé MWh může dostat přes 6000 Kč.

Stát v příštím roce přenese cenu energií v plné síle zpět na spotřebitele. Letos na pomoc domácnostem a firmám s růstem cen elektřiny a plynu státní pokladna vynaložila celkem 110 miliard korun.

Spotřebitelé tak se silvestrovskou půlnocí na svých účtech opět pocítí návrat poplatků za obnovitelné zdroje energie (POZE), které místo nich od loňského října hradil stát. Částku 599 Kč včetně DPH v každé MWh elektřiny, kterou by jinak platily domácnosti, stát letos vykrýval celkem 28 miliardami Kč.

V příštím roce by podle odhadů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na dotování POZE stát potřeboval 36 miliard Kč. Ponechání podpory však není slučitelné s dobou, kdy vláda v rozpočtu šetří, kde to jde.

„Nemůžeme si fiskálně dovolit pokračovat v plošných jednorázových opatřeních, ale zároveň bychom měli část tržního poklesu nechat domácnostem a firmám,“ uvedl v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Miliardáři se radují, jako minoritní akcionáři si naplní kapsy více než dříve.

Ministerstvo financí ČR, jakožto majoritní vlastník ČEZu, podalo protinávrh ohledně výplaty letošní dividendy. Navrhuje 145 Kč na akcii, což značí výrazný 14% dividendový výnos. Znamenalo by to, že ČEZ by vyplatil celý loňský očištěný čistý zisk 78,4 mld. Kč. Návrh představenstva oznámený v první polovině května činí 117 Kč na akcii. Letošní dividenda se bude schvalovat na valné hromadě, jež se bude konat 26. června. Očekáváme, že bude schválena dividenda ve výši 145 Kč. Jeden vláda, ale i další akcionáři si ze státní firmy legálně vyvedou stovky miliónů do soukromých kapes, které zaplatili do ČEZu hlavně občané České republiky.


KOMENTÁŘ REDAKCE

Perspektiva občanů ČR je nastavena vládou Petra Fialy tak, že už brzy budou platit více než doposud. Kdo by očekával po oznámení rekordních zisků slevu nebo posílení pozice státu jako vlastníka ČEZu, hluboce by se mýlil, protože vládní pětikoalice si z tučného výdělku udělala stejně jako minoritní akcionáři kasičku, do které občané ČR jen stále platí,  zatím co politici si tam chodí hlavně vybírat peníze na své utrácení, stejně jako minoritní část akcionářů z řad nejbohatších miliardářů, kteří si dál z peněz státní firmy vylepšují svá vlastní portfolia.

V přírodě takové chování můžeme vidět u druhů jako jsou například parazité, kteří téměř nic nevytváří, ale především se vydatně pasou na svém hostiteli. Často bývá právě s parazity veliký problém se jich zbavit, protože se snaží dostat do integrálního prostředí hostitele, aby se stali jeho součástí.  Napadení jedinci parazity se po přesné diagnóze a cílené léčbě často velmi rychle uzdraví a dostávají zpět do formy. Důležitá je vždy včasná diagnóza v době, kdy parazité zcela neovládnou integritu hostitele, pak mohou nastat patologické změny a léčba může být dlouhodobá a nákladná. Ve výjimečných případech dochází i k úmrtí hostitele, po kterém následuje často úmrtí samotného parazita.

 

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email