Vládní dluh ve II. čtvrtletí meziročně stoupl o 357 mld. na 3,151 bilionu Kč

Praha – Dluh vládních institucí v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 357 miliardy Kč na 3,151 bilionu Kč. Míra zadlužení se zvýšila z 43,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 44,3 procenta. V mezičtvrtletním srovnání se dluh zvýšil o 51,3 miliardy korun a míra zadlužení o 0,7 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Hospodaření vládních institucí ve sledovaném období skončilo v přebytku 26,9 miliardy Kč, což byl meziročně o 24,7 miliardy Kč lepší výsledek. „Meziročně na straně příjmů nejvíce rostly přijaté důchody z vlastnictví a daně z příjmu. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně stoupla o 0,8 procentního bodu a dosáhla výše 44,3 procenta HDP,“ uvedla ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ Helena Houžvičková.

Nadále v deficitu zůstalo v druhém kvartále hospodaření ústředních vládních institucí, činil 25,1 miliardy Kč, meziročně byl ale o 46,8 miliardy Kč nižší. Přebytek hospodaření místních vládních institucí meziročně klesl o 16 miliard na 50,7 miliardy Kč a hospodaření fondů sociálního zabezpečení skončilo v přebytku 1,3 miliardy Kč, uvedl ČSÚ.

Celkové příjmy sektoru vládních institucí meziročně vzrostly o 13,2 procenta, dostaly se tak na 45,8 procenta HDP. Meziroční růst příjmů ovlivnily zejména přijaté důchody z vlastnictví a daně z příjmu. Celkové výdaje vládních institucí meziročně stouply o 9,9 procenta a dosáhly 44,3 procenta HDP, přičemž nejvíce se zvýšily výdaje na sociální dávky a náhrady zaměstnancům.

zdroj: ČTK

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email