Některá témata jsou pro nás velmi důležitá, říká předseda SPD Zdeněk Vaňkát

Bude to v září rok kdy SPD s podporou PRO kandidovalo v komunálních volbách a získalo 5 zastupitelů. Vedení SPD je zastoupeno na Chomutovsku Zděňkem Vaňkátem.

Jak by jste to s odstupem času zhodnotil?

Jsem velice spokojen, dostali jsme od občanů poměrně silný mandát. A za to jim chci poděkovat.

I přes dobrý volební výsledek jste v opozici, jak se vám tato úloha líbí?

Samozřejmě, že nelibí. Taková politika bohužel však je. Tím, že jsme v opozici tak to neznamená, že jsme v zastupitelstvu k ničemu. Myslím si, že naopak jsou témata která jsou pro nás velmi důležitá a snažíme se některé z nich odvrátit.

Co tím myslíte?

Třeba SPALOVNA v Chomutově. To je pro nás absolutně nepřijatelné! Když jsme se diskutovali společně se stranou PRO Chomutov o tom zdali mít spalovnu v Chomutově, došli jsme společně k názoru, že nikoliv.

No dobře, ale vypadá to že, současném vedení Chomutova strana ANO a NOVÝ SEVER by spíše spalovnu zde v Chomutově chtěli.

Možná to tak je, ale to se musíte spíše zeptat jich. Myslím, že na tom zájem mají.

A co s tím jako opozice budete dělat?

No není to pro nás jednoduché. Nedržíme v rukách žádný nástroj nebo způsob jak tomu vystavit STOPKU. My můžeme na současný záměr pouze upozornit a vyvolat hlasování v zastupitelstvu zdali spalovnu ANO nebo NE. Mě osobně by se totiž moc líbilo aby každý ze zastupitelů projevil svůj názor a řekl, jestli se mu ta spalovna v Chomutově libí nebo ne. Na můj v kus se do takto jednoduchého hlasování současnému vedení moc nechce. Strana SPD a podporou PRO jednoznačně, řekla, že spalovnu nechceme.

Nedávno jste byl nově schválen radou města do sportovní komise, je to pravda?

Ano je, máme teď i další členy z naší kandidátky v jednotlivých komisích, dopravní komise: Karel Effenbergr, sociální komise: Šárka Janošková, komise životního prostředí: Miloň Houda, kulturní komise: Jan Kopčan, bezpečnostní komise: Tomáš Kulhánek

Už jste byl tedy a nějakém sezení sportovní komise?

Ještě ne.

Co budete chtít prosazovat nebo s čím nebudete chtít souhlasit?

Ještě neznám způsob toho, jak to na komisi chodí. Takže v prvopočátku se budu snažit pochopit její fungování a pak následně se pokusit prosazovat svůj pohled na sport v Chomutově.

Co to třeba bude?

Do detailu teď úplně zacházet nechci, ale jak jsem již říkal ještě před volbami. Chtěl bych zintenzivnit podporu sportu při současných cenách energií. Toto je bezesporu skutečnost, kterou se budou muset zastupitelé velmi intenzivně zajímat, všechny sportovní spolky (kluby) se nám svým způsobem starají o děti. Takže teď je řada na nás abychom pomohli my jako zastupitelé spolkům a klubům.

Není to málo?

Asi je! Pro mě další věc k nepochopení je, že město jako vlastník jednotlivých sportovních objektu si nechává platit za nájem. Bavil jsem se o tom s lidmi ze sportovního prostředí napříč republikou. A mám potvrzeno, že město za nájem svých sportovišť nechtějí po sportovních klubech nic nebo symbolickou částku. Ten kdo nikdy nevedl sportovní klub, zájmový kroužek nebo se o něho nestaral nemůže pochopit jak je pro něho životně existenční pomoc radnice. Tím neříkám, že současné vedení města to bojkotuje, ale já bych přidal plyn. Dnes máme v Chomutově několik kvalitních lidí ve vedení jednotlivých klubech, hokej, fotbal, basketbal, atletika florbal, judo, zápas, futsal atd. Tak jim musíme pomoct. Jako město dám dotaci a pak si z té dotace nechám vrátit cca 30% za nájem ( to přeci není pomoc)

Tak to vás čeká poměrně veliké úsilí toto prosadit?

To asi ano, není to o tom, že budu v komisi a mávnutím kouzelného proutku se to změní. Budu do toho aspoň vedení města nějak tlačit nebo vyvolat diskuzi. Všechno má svůj vývoj a není přeci nikde psáno, že současné vedení bude ve svých křeslech na vždy!

Nikdy nezmeškejte žádnou důležitou zprávu.

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Sdílejte článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest
Email